YAZILIKAYA ANITI/MİDAS ANITI ESKİŞEHİR

 

YAZILIKAYA-MİDAS KENTİ-YAZILIKAYA ANITI

Dağlık Frigya bölgesinin Eskişehir ayağında sırada Yazılıkaya Anıtı var.Gerdekkaya Mezar Anıtı ve Küçük Yazılıkaya Anıtı’nı gezdikten sonra çok kısa bir araç yolculuğuyla Yazılıkaya Köyü’ne ulaşmak mümkün.

Yazılıkaya Köyü Eskişehir Han ilçesine bağlı küçük bir köy. Ama Frig tarihi açısından oldukça önemli ve kutsal kabul edilen bir alan. Çünkü Friglerden günümüze ulaşan en görkemli anıt olan Yazılıkaya (Midas) Anıtı bu köyde. Köyde Yazılıkaya Anıtı yanında , Kırkgöz kayalıkları, sarnıçlar,bitmemiş anıt, tapınma ve sunak yerleri gibi birçok Frig eseri görmek mümkün. O nedenle Yazılıkaya gezisi planlanırken diğer anıtlara göre daha uzun zaman ayırmak gerekir.

Yazılıkaya Köyü’ne ulaşıp aracınızı kültür evinin bahçesine park ederek gezinize başlıyorsunuz. İlk dikkati çeken tabi hemen karşıdaki Yazılıkaya (Midas) Anıtı.

                                                       Bitmemiş Anıt
                                               Kırkgöz Kayalıkları

YAZILIKAYA ANITI-MİDAS ANITI

Anıt Frig kaya eserlerinin en görkemlisi kabul edilir.Midas şehri olarak adlandırılan köyde platonun kuzeydoğusunda büyük bir kaya kütlesi üzerinde yer almaktadır. İlk defa 1800 yılında incelemesi yapılmış, 1834 yılında Charles Texier tarafından gravürü yapılmıştır.

Anıtın sol üst kısmında yer alan “Midas” kelimesinden dolayı “Midas Anıtı” olarak adlandırılmıştır. Üzerindeki yazıtlardan dolayı da yöre halkı tarafından “Yazılıkaya Anıtı” olarak tanınmaktadır.

Midas Anıtı 17.00 metre yüksekliğinde, 16.50 metre genişliğinde oldukça büyük bir anıttır.Tepe akroteri karşılklı iki daire parçasından oluşmaktadır, ancak bu kısım günümüze sağlam ulaşamamıştır. Alınlık ve cephe duvarı zengin geometrik motiflerle bezenmiş güzel bir görünüme sahiptir. Anıtın altında merkez kısmında kapıyı andıran niş (girinti) yer alır. Dini törenler sırasında bu nişe ana tanrıça Kibele/Kybele (Matar) heykellerinin bulunduğu ve ona hediyeler sunulduğu düşünülmektedir.




Anıtın sol üst kısmında, sol ve sağ çerçeve üzerinde ve nişlerde Frigce yazıtlar vardır.Genellikle yarım metreye varan ebatlarda yazılan kelimeler çözülmediği için anlamı bilinmemektedir.Ancak yazıtlarda ; Matar, Midai ve Ates kelimeleri görülmektedir.

1936-37 yıllarında yapılan arkeolojik kazılarda; kuzeye doğru meyilli avlu, sütunlu galeri ve buna ait sütun kaideleri bulunmuştur. Bu durum alanın ana tanrıça Matar’a adanmış büyük bir kült merkezi kompleksi görüşünü otaya çıkarmaktadır.

Anıtın MÖ 600 lerde yapıldığı düşünülmektedir.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER