BİTMEMİŞ ANIT YAZILIKAYA

Dağlık Frigya Bölgesi Midas kenti Yazılıkaya köyünde dikkat çeken Frig eserlerinden biri de budur. Yazılıkaya Anıtı’nın yanından yürüyüş ve keşif yapmaya karar verirseniz ilk göreceğiniz sarnıçlar olacaktır. Merdivenlerle inilen bu büyük sarnıçlar o dönemin şartlarında nasıl yapılmış şaşırmamak mümkün değil.

Sarnıçları geçip birkaç yüz metre yürüyünce bitmemiş anıt yazısını göreceksiniz.Büyük bir kaya kütlesi Yazılıkaya Anıtı’nda olduğu gibi üstten itibaren oyulmaya 10 metre olan  ama tamamlanamamıştır. Mimari elemanlardaki orantısızlık dikkate alındığında anıtın tamamlanmadığı anlaşılmaktadır zaten. Yüksekliği 7 metre, genişliği olan anıt aynı zamanda Küçük Yazılıkaya olarak da adlandırılır. Anıtın alınlık pervazları kabartma baklava motifleri ile bezelidir. Çatı dikmesinin iki yanında birer pencere yer almaktadır. Alınlığın altındaki geniş friz yine kabartma motiflerle donatılmıştır. Frig anıtları genelde doğuya bakar şekilde yapılmışken bu anıt batıya bakmaktadır.

Anıtın neden bitirilmediğinin cevabı bilinmemektedir.Bir tahmin anıtın yapımı devam ederken Kimmerler’in saldırılarıyla Frigler’in yok olma sürecine girmesi, bu yerleşimleri terk etmeleridir.




 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER