KIRKGÖZ KAYALIKLARI YAZILIKAYA (FRİG VADİSİ)

 

Yazılıkaya Köyü’nde Midas Anıtı’nın hemen karşısında yer alan çok katlı kaya yerleşimidir. Kırkgöz Kale olarak da adlandırılır. Merdivenlerle mekanlar arası geçişin sağlandığı ve değişik amaçlarla kullanıldığına dair izler taşıyan kaya yerleşimidir.

Helenistik döneme ait anıtsal kaya mezarı, Roma ve Bizans dönemini yansıtan odalar ve kilise bölümü yanında bazı odalarda yakın zamanda bile barınak görevi gördüğünü gösteren sıvalarıyla ilgi çekici bir Frig eseridir.



Düzinelerce odanın ve sayısız açıklıktan dolayı Kırkgöz adını alan kaya yerleşiminde bazı oluşumları hayal gücünüzü kullanarak insan suratı ve kurt başı gibi şekillere benzetmek mümkün.  Biz bu konuda samimi bilgiler veren ve güzel fotoğraflarımızı çeken alanın güvenlik görevlisi  Toygar beyin çok yardımını gördük. Alanı gezerken köyün muhtarını ya da Toygar beyi görme şansını yakalarsanız çok güzel bir rehberlik hizmeti göreceksiniz.

Yazılıkaya Köyü sakinleri genelde Kafkasya çevresinden gelen ve buraya yerleştirilen Türklerden oluşuyor. Uzun süre bu Kırkgöz kayalıklarını barınak olarak kullandıklarını da anlatıyorlar sohbetlerde.

Son bir not; köye gelip gezmişken Kafkaslara ve yöreye ait “Hıçın Böreğini” de tatmalısınız.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER