SEYYİD BATTAL GAZİ KÜLLİYESİ

 


Eskişehir’den yaklaşık yarım saatlik araç yolculuğuyla ulaşılan Seyitgazi küçük bir Orta Anadolu ilçesi.İsmini ünlü Türk kahramanı Battal Gazi’den almaktadır. MÖ 3500 lü yıllara kadar inen geçmişiyle tarihi ilçelerdendir.

Seyitgazi’ye gelenlerin hemen dikkatini çeken tarihi eser ilçeye hakim tepede yer alan “Seyyid Battal Gazi Külliyesi”dir. Restorasyonla ayağa kaldırılan ve turizme kazandırılan külliye oldukça görkemli haliyle dikkati çekiyor.

Külliye 150 metre yüksekliğindeki Üçler Tepesi’nin doğu yamaçları üzerinde kurulmuştur.



Aslen Malatya’lı olduğu düşünülen Battal Gazi Anadolu’nun Bizans egemenliği altında bulunduğu yıllarda İslam ordularının Anadolu’ya sık sık akınlar düzenlediği dönemlerde (700 yıllarında) yaşamış bir halk kahramanıdır. Seyyid Battal Gazi’nin 720-740 yılları arasında yapılan akınların birinde Seyitgazi yakınlarındaki Mesih Kalesi bölgesinde şehit düştüğü anlatılmaktadır. (Rivayete göre 720 yılında) Bu ünlü halk kahramanının türbesi 1207-1208 yıllarında Anadolu Selçuklu Sultanı I.Alaeddin Keykubad’ın annesi Ümmühan Sultan tarafından yaptırılmıştır.

Sonrasında türbeye eklemeler yapılmış ve genişlemiştir. Ümmühan Hatun’un da türbesi bu alanda inşa edilmiştir. Türbeler dışında; cami, aşevi, eğitim ve konaklama odalarıyla külliyeye dönüşmüştür. II.Beyazıt, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve IV.Murat zamanında önemli eklemeler yapılmış ve kervansaray eklenmiştir. Bir süre Kalenderi dervişlerinin ve Bektaşiliğin merkezi olan külliye ardından kaderine terk edilmiştir.

1954 yılında başlatılan geniş çaplı restorasyonla ayağa kaldırılıp ziyarete açılmıştır.

Orta Anadolu’nun bu küçük ilçesinde bulunan Seyyid Battal Gazi Külliyesi görkemli mimarisi, şehre hakim konumu ve mistik havasıyla ziyareti hak ediyor. Yorgunluğunuzu atmak içinde külliyenin bitişiğinde bulunan Seyitgazi manzaralı tesisiler birebir.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER