KÜÇÜK YAZILIKAYA ANITI "AREZATİS/AREYATİS ANITI

 


KÜÇÜK YAZILIKAYA ANITI-AREZATİS/AREYATİS ANITI

Frig Vadisi Eskişehir bölümünde görülebilecek anıtlardan biri de Küçük Yazılıkaya Anıtı’dır. Anıt aynı zamanda “Arezastis” ya da “Areyastis” Anıtı olarak da isimlendirilir. Frig yazısı hala çözülemediği için bazı anıtların isimlendirmesi farklı olabilmektedir.

Arazastis Anıtı’na ulaşabilmek için Gerdekkaya Mezar Anıtı ziyaretinden sonra Çukurca Köyü’nden Yazılıkaya Köyü’ne devam etmek gerekir. Yaklaşık 4 km lik yolun yarısına geldiğinizde yolun sağında kahverengi tabelayla yeri belirtilmiştir..

Anayolda arabanızı park edip 130 metre kadar orman içinde yürüyerek anıta ulaşılır. Dikkatli bakıldığında yoldan da görülebilmektedir. Meraklıları için anıtın tam karşısında yürüme mesafesinde Gökgöz Kale ve Pişmiş Kale bulunmaktadır.



Küçük Yazılıkaya Anıtı 6 metreye yakın bir kayanın oyulmasıyla oluşturulmuştur. 5.50 metre yüksekliğinde ve 4.20 metre genişliğindedir. Anıtın tepe akroterinin sağında bulunan Frigce yazıtta “Areyastin” ya da “Arezastin” olarak okunan kelimelerden dolayı bu isimlerle de tanımlanmaktadır. Yöre halkı tarafından da Hasan bey kayası olarak bilinir. Bölgedeki anıtlar arasında günümüze en sağlam olarak ulaşandır.

Üçgen alınlıklı çatıya, çatı dikmesinin her iki yanında birer pencereye sahiptir. Cephe duvarı iki kabartmalı çerçeve ile çevrelenmiştir. Anıtın üzerinde üç adet Frig yazıtı bulunmaktadır. İyi okunabilen yazıtların anlamı hala çözülememiştir.

Areyastis Anıtı, 1826 yılında ilk defa keşfedilmiş, 1834 yılında Fransız Charles Texier tarafından gravürü çizilerek arkeoloji dünyasına tanıtılmıştır.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER