ANADOLU HİSARI ANADOLU HİSARI MÜZESİ

 


ANADOLU HİSARI-ANADOLU HİSARI MÜZESİ

Beykoz’a bağlı Anadolu Hisarı İstanbul Boğazı kıyısında Kandilli ve Kanlıca semtleri arasındadır. Semt adını 1395 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilen hisardan almaktadır.

Anadolu Hisarı semtinde doya doya yaşanabilecek bir günü anlatalım. Semt Anadolu yakasının insan kalabalığının, trafik yoğunluğunun pek yaşanmadığı, tarihi ve doğal güzellikleriyle, geçmişi yaşatan sokaklarıyla keyifli zaman geçirebileceğiniz yerlerden.

Tabi semtte ilk akla gelen hisarı gezmek olacak. Yıllarca ziyarete kapalı olan ve gezilmeyen Anadolu Hisarı bir süre önce müzeye dönüştürmek amacıyla İBB tarafından restorasyona alındı. Mayıs ayı içinde restorasyonunun önemli kısmı tamamlandı ve ücretsiz (şimdilik) olarak ziyarete açıldı. Özellikle burçlarına ve en yüksek kulenin teras kısmına çıkarak Boğazı ve semti panoramik olarak fotoğraflamak mümkün. Oldukça güzel fotoğraflar yakalanıyor. En fazla yarım saat ayırarak hisar mutlaka gezilmeli.


Anadolu Hisarı’nda gezenlerin ve fotoğraf meraklılarının vazgeçilmez alanlarından biri Göksu Deresi. Göztepe yakınlarından doğup Küçüksu Çayırı’nın olduğu yerden denize dökülen dere Osmanlılar zamanında keyifli sandal gezilerinin yapıldığı temizlikte olmasa da gezilmesi ve fotoğraflanması gereken yerlerden.

Semtin sembollerinden biri de Küçüksu Kasrı. Sultan Abdülmecid tarafından Balyan ailesine yaptırılan (1856) döneminin ve Balyan ailesinin mimari özelliklerini yansıtıyor. (Detaylı bilgi için https://zekeriyaipek.blogspot.com/2014/03/kucuksu-kasri.html) Anadolu Hisarı’na gelmişken mutlaka bir saat ayrılıp gezilmeli.


Belirtilen yerleri gezdikten sonra Anadolu Hisarı sokaklarını keşfetmek huzur verecek ve fotoğraf severlere güzel kareler yakalatacaktır. Özellikle Göksu Deresi’nin kuzeyinde kalan yamaçtaki sokakları adımlamalısınız. Dar sokaklar sakinliği ve geçmişi yaşatan konaklarıyla/evleriyle görselliği yaşatıyor. Kızıl serçe, Bir, Cami, Set Üstü sokaklarıyla kıyıda bulunan Toplar Önü sokağı mutlaka görülmeli.

Sokakları gezerken sürprize de hazır olun. Mesela 16.Yüzyıla tarihlenen Muhaşşi Sinan Camii gibi. Cami özellikle minaresinin tepesinde bulunan güneş saatiyle ülkemizde tektir. (Detaylı bilgi için https://zekeriyaipek.blogspot.com/2022/02/muhassisinan-camii-anadoluhisari.html)










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER