TARİHİ ASPENDOS KÖPRÜSÜ (BELKIS KÖPRÜSÜ)

 


Köprüçay üzerinde yaptırılan Aspendos Köprüsü Antalya-Alanya yoluna yakın konumuyla ziyaret edilen tarihi değerlerden. Aspendos sapağından döndüğünüzde yolun sağında dikkati çekecek olan köprü, Belkıs Köprüsü ya da Eski Köprü olarak da adlandırılıyor.

Aspendos Köprüsü ilk olarak Roma döneminde inşa edilmiştir. Daha sonra yaşanan depremlerle tamamen yıkılan köprü kalıntıları üzerine 13.Yüzyılda Selçuklular zamanında tekrar yapılmıştır. 1219-1236 yılları arasında Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Kıyıda ulaşımı sağlamak amacıyla yaptırılan köprü inşaatında yakınında bulunan Aspendos Antik Kenti taşları da kullanılmıştır.


Günümüzde araç trafiğine kapalı olan köprü ücretsiz olarak gezilebilmektedir. 9 sivri kemerden oluşan Aspendos Köprüsü yaklaşık 220 metre uzunluğunda, 3.5 ile 6.5 metre genişliğindedir. Selçuklular zamanında yeniden inşası yapılırken Roma dönemi ayakları dikkate alınarak yapıldığı için köprü güzergahında sapmalar görülmektedir. Köprünün altından ve üstünden Köprüçay’ı izlemek ve fotoğraflamak için bile köprü ziyaret edilmeli.

Bu gezi planlamasında yakınlarda bulunan; Aspendos Antik Kenti, Köprülü Kanyon ve Manavgat Şelalesi de gezilmeli.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER