ADATEPE KÖYÜ ÇANAKKALE


  ADATEPE KÖYÜ

Çanakkale Ayvacık ilçesinin Kaz Dağları eteklerinde kurulmuş köylerinden şüphesiz en çok tanınanı Adatepe Köyü.Köy bir nevi kurtarılmış köy sayılır ve adeta “Türkiye’nin Toscana’sı” kabul edilir.

Adatepe Nerede?

Adatepe Köyü, Ayvacık ilçesinin Küçükkuyu beldesine bağlı ve beldeye yaklaşık 3 km uzaklıkta. Çanakkale yönünden gelenler Küçükkuyu çıkışına yakın, İzmir yönünden gelenler de belde girişine yakın noktadan saparak köye ulaşabilir. Köy girişine yaklaştığınızda yol üçe ayrılmakta. Sağ taraftaki toprak yoldan meşhur “Zeus Altarı’na” gidip Edremit Körfezi manzarası seyredilebilir. Sola ayrılan yol köyün en bilinen yapılarından “Taş Mektep” ve Adatepe’yi yukarıdan izleyebileceğiniz noktaya götürür. Ortadaki yolu takip ettiğinizde ise köy meydanına ulaşırsınız. Aracınızı meydanda park ettikten sonra sokakları adımlamak ve bol bol fotoğraf çekmek kalıyor.


Adatepe Tarihi

Adatepe Ayvacık’ın en eski köylerinden. Bir zamanlar Rumlar’la Türkler’in iç içe yaşadığı bir yerleşim. Zaten sokakları gezerken Rumlar’dan kalan taş binalarla Osmanlı mimarisini yansıtan ahşap konakları bir arda görebilirsiniz. Taş döşeli dar sokakları gezerken Rumların yaptığı taş evleri yoğun olarak görüyorsunuz. Bu evler genellikle iki katlı ve avlulu olarak inşa edilmiş. 1924 yılındaki mübadele ile Rumlar Yunanistan’a gitmiş, köye Girit’ten getirilen Türkler yerleştirilmiş. Köy halkı zamanla yakın ilçe ve şehirlere taşınınca köy adeta hayalet yerleşime dönüşmüş. 1980 li yıllarda köyü ziyaret eden büyük şehir hayatından sıkılan insanlar evleri satın alarak bir derece hayata döndürmüş. Çoğu restore edilen evler bugün ziyaretçilerine harika görüntüler sunuyor. Adatepe Köyü Kültür Bakanlığınca koruma altına alınmış ve sit alanına dönüştürülmüş köylerden.


Adatepe gezginlerinin merak edip uğradığı bir yapı da “Taş Mektep”. Köyü tepeden gören bir konuma yapılmış taş bina 1947 yılından 1985 yılına kadar eğitim yuvası olmuş. Öğrenci azlığından kapatılan okul yıllarca kaderine terk edilmiş. Köyü ayağa kaldıran insanlar bu binayı da alıp bir kültür, sanat ve sergi etkinlik alanına dönüştürmüş. Özellikle yaz mevsiminde çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Asırlık çınar ağaçlarıyla kaplı köy meydanı gezi sonrası soluklanacağınız ve yöreye özgü otlu dondurmanın tadına bakabileceğiniz bir yer. Adatepe Köyü’ne gelmişken yakın konumda buluna Yeşilyurt Köyüne de uğramalısınız.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER