MUHAŞŞİSİNAN CAMİİ ANADOLUHİSARI


Beykoz’a bağlı Anadoluhisarı semtinde Cami Sokak ile Setüstü Sokağın kesişme noktasında bulunan küçük bir camidir. Pek dikkat çekmeyen cami son yıllarda özellikle fotoğrafçılar için popüler hale gelmiştir.

1574 yılına Muhaşşi Sinan Efendi tarafından yaptırılmıştır. ( Muhaşşi lakabı Kadı Beyzavi’nin tefsirini  haşiye ettiğinden verilmiştir.Muhaşşi haşiye yazan demektir)

Amasya’da doğup İstanbul’a gelen ve medrese tahsili alan Sinan Efendi uzun yıllar İstanbul kadılığı ve Anadolu kazaskerliği yapmıştır.

İlk başta mescid olarak inşa edilen yapı 1703 yılında minber eklenerek camiye dönüştürülmüştür. Tek minareli ve tek şerefeli camilerdendir. Bitişiğindeki iki katlı sıbyan mektebiyle birlikte yaptırılmıştır.




Muhaşşisinan Camii’ni ender kılan bazı özellikleri de vardır. Bunlardan bir tanesi Anadolu yakasındaki ilk ibadet yeri kabul edilmesi, ikincisi minaresinin tepesinde bulunan güneş saati ile Türkiye’de tek olması, bir özelliği de minaresinin altında barındırdığı tarihi çeşmedir.

Cami bir dönem kaderine terk edilmiş, 2016 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Beykoz Belediyesi işbirliğiyle restorasyona alınmıştır. 2018 yılında da restorasyon tamamlanıp ibadete açılmıştır.

Muhaşşisinan Camiinin görüntüsü, bulunduğu tarihi sokaklarla oluşturduğu bütünlük fotoğraf tutkunları için mutlaka uğranması, görülmesi gereken yerlerden. Ayrıca Göksu Deresi’ne bakan bir tepe üzerinde bulunan konumuyla manzarası  da keyifli. Tabi cami ziyaretinde Anadoluhisarı semtini keşfetmek de unutulmamalı.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER