KADERİNE TERK EDİLEN DEĞERLERİMİZ; POYRAZKÖY KALESİ


İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişinde karşılıklı kaleler yer almaktadır. Anadolu yakasında Yoros Kalesi ve Poyrazköy Kalesi, bunların tam karşısında Rumeli Feneri Kalesi ve Garipçe Kalesi.


Bu kaleler birçok özellikleriyle birbirine o kadar benzerler ki.. Mesela hepsinin yapımında Cenevizliler ilk rolü oynamıştır. Hepsi de tarih boyunca Cenevizliler dışında Bizans ve Osmanlılar’a hizmet etmişlerdir.Hepsinin de temel görevi Karadeniz’den girişte Boğaz’ın güvenliğini sağlamaktır.


Tarihteki rolleri yanında günümüzde hepsi de harika manzaraya sahiptir. Yapılış amaçları, görevleri ve manzaraları yanında maalesef hepsi de kaderine terk edilmiştir. Viran haldedir. Birkaç parçası ayakta kalmıştır. Piknikçilere ve alkoliklere mekan olmuşlardır. Kaderleri yalnızlıktır.. Kendilerini ziyaret edecek, ilgi gösterecek ve el atacakları beklerler.


Kendinize iki günlük bir plan yapın.. Bir gün Garipçe ve Rumeli  Feneri kalelerini, diğer gün Yoros ve Poyrazköy Kalelerini gezin ve  manzaranın tadını çıkarın ( tabii içinizin sızlamasıyla)

Üç kale hakkında hikayelerimizi notlarımızı yazmıştık, bugün Poyrazköy Kalesinin yalnızlığını dillendirelim.



Evet,  yolunuz Poyrazköy’e düşerse yarım saatinizi de Poyrazköy (Poyraz) Kalesi’ni  görmeye ayırmalısınız. Belki o alışılmış görkemli kalelerden biriyle karşılaşmayacaksınız, hatta kaderine terk edilmişliği içinizi sızlatacak ama eşsiz Karadeniz manzarasını yaşamak , kendinizi rüzgarın sesine bırakıp bir süre yorgunluk atmak büyük keyif olacaktır.

Poyrazköy’ün yaklaşık 600 yıl önce Cenevizliler tarafından kurulduğu, kalenin de yine aynı tarihlerde yapıldığı tahmin edilmektedir.


Tarihi boyunca Ceneviz, Bizans ve Osmanlıların kullanımında olan kaleden  yakın zamanlarda da askeri amaçlı yararlanılmış. Günümüzde tepede bir kısmı görülebilen kale maalesef çok az kişi tarafından geziliyor. Aslında biraz yatırım biraz ilgiyle restorasyon çalışması yapılsa büyük bir tarihi değer daha turizme kazandırılacak. Gezerken ayaklarınızın altında gizemlerle ve güzelliklerle dolu tarihin olduğunu hissedeceksiniz.












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER