ACARLAR LONGOZU KARASU


Longoz, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistemdir. Yalnızca belirli ağaç (örneğin, dişbudak, kızılağaç, vs), bitki (örneğin, göl soğanı, su menekşesi, vs) ve kuş (örneğin, kara leylek, balıkçıl, vs) türleri bu yaşam ortamını tercih ederler.


Bu ekosistemin devamlılığı için en temel koşul, bol suyun devamlı var olmasıdır. Su, getirdiği kil ve organik materyal ile bu sahaların topraklarını mineral ve organik materyal yönünden zenginleştirir. Bu sucul ormanlar yağmur ormanları gibi gürdür. Bununla birlikte, yağmur ormanları gibi sadece yağışa ve hava nemine değil, daha çok 'taban suyu'na bağımlıdır. Bu özellikleri ile tropikal bölgelerin 'mangrove' ormanlarına benzer.


Ülkemizde İğneada (Kırklareli), Acarlar (Sakarya), Sarıkum (Sinop) ve Karacabey (Bursa) longoz ormanlarının yanı sıra, Kızılırmak Deltası'nda da (Samsun) longoz niteliğine sahip ormanların çok küçük kalıntıları kalmıştır.

Ülkemizin ikinci büyük longoz ormanları olan Acarlar Longoz’u Sakarya’nın Karasu ilçesi yakınlarındadır.



Yolunuz Sakarya’ya düşerse Karasu ilçesine doğru uzanın. Yolculuğunuz sırasında Sakarya çıkışında solda Poyrazlar Gölü Tabiat alanına da kısa bir zaman ayırmayı unutmayın. Acarlar Longozu’na Karasu ilçesine girmeden Kaynarca yoluna girerek ulaşacaksınız. 

Karamüezzinler Köyü’nden hemen sonra tabiat alanı karşınıza çıkacak. Tabiat alanına giriş ve otopark ücretsiz. Mevsimine göre yeşilin ve sarının keyfine doyacağınız bir yer burası. Ama ilkbahar ve yaz mevsimlerinde hafta sonu gitmemek gerekiyor. Zira piknikçilerden dolayı longozun güzelliğini anlayamayabilirsiniz.


Longoz 12 km uzunlukta ve 1-1,5 km genişlikte bir alandan oluşuyor. İsterseniz yaklaşık 4 km uzunluğundaki yürüyüş parkurunda gezerek ormanın güzelliğini yaşayabilir, isterseniz sulak alanda tekne veya deniz bisikleti turu yapabilirsiniz.

Acarlar Longozu’nun bulunduğu alan 1976 yılında “Yaban Hayatı Koruma Sahası” olarak koruma altına alınmış, 1998 yılında da 1.Derece Sit Alanı olarak ilan edilmiştir.

Acarlar gezinize İstanbul ‘dan yapıyorsanız dönüş yolunu Kandıra üzerinden yaparsanız hem 20 km daha kısa yol yapıyor hem de güzel köyler, ilçeler içerisinden geçiyorsunuz.













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER