ANADOLU FENERİ


Anadolu Feneri Beykoz ilçesine bağlı en gözde köylerden. Kuruluşunun 1650’li yıllara kadar(1658) indiği tahmin edilen köy İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’le birleştiği yerde konumlanmış. Bu nedenle sadece yazlıkçıların değil gezginlerin ve fotoğraf meraklılarının da sık tercih ettiği bir köy.


Anadolu Feneri karşı komşusu Rumeli feneri ile boğazın sessiz bekçilerinde sanki. Köy adını 1834 yılında yapımına başlanan fenerden almakta.



Anadolu Feneri, İstanbul'un Asya yakasında İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'le birleştiği kuzey ucunda Yon (Hrom) Burnu üzerinde bulunan deniz feneridir. Karşısındaki Rumeli Feneri'nden 2 deniz mili uzaktadır. Fenerin bulunduğu köy de aynı isimle (Anadolufeneri) adlandırılır. Köyü ziyaret ettiğinizde şansınıza fener açıksa ( Salı günleri ziyarete kapalı olduğunu gördüm) bahçesinden ve fenerden boğaz manzarasının keyfi başka olacaktır.


Beyaz taştan yapılmış fenerin boyu 20 metredir. Yalnızca Beykoz'a dönük yüzünün dar kısmı karanlıkta kalır. Anadolu feneri orijinal halini koruyan nadir fenerlerden biri. Bir tek fenerin kristalini döndüren motor ve ampul sonradan eklenmiş. Denizden 75 m yükseklikteki fener, saniyede bir beyaz ışık veriyor, 18 saniye bekliyor.


Köyde yaşamını sürdüren nüfusun bir kısmı Kafkasya’dan göç edenler, kalan kısmı da Girit’ten asker olarak gelip yerleşenlerden oluşmaktadır.

"Anadolufeneri Köyü’nde 1880 yılında II. Abdülhamit tarafından yaptırılan “Hamid-i Evvel Camii”bulunmaktadır. Cami, Beylerbeyi ve Emirgan’da bulunan Hamid-i Evvel Camii ile aynı ismi taşımaktadır. Ayrıca Halayıkdere Mahallesi’nde 1996 yılında Mustafa Sözer adına yaptırılan bir cami daha mevcuttur.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER