KAMONDO MERDİVENLERİ

 


KANONDO MERDİVENLERİ

Beyoğlu ilçesi Galata semtinde Bankalar Caddesinde Bereketzade sokağı köşesinde yer alan merdivenler. Semtte fotoğraf çekmek amacıyla en çok ziyaret edilen simge alanlardandır.

1870-80 yılları arasında bölgenin en zengin banker ailelerinden olan Kamondo’lardan Abraham Salomon Kamondo tarafından yaptırılmıştır. O dönemde bankaların ve bankerlerin bulunduğu sokak da Kamondo Sokağı olarak adlandırılmaktaydı.



Günümüzde aşıklar merdiveni olarak adlandırılsa da yapım hikayesi farklı. Hikaye; Abraham Kamondo’nun  torunları Avusturya Lisesi’nde okumaktadır ve okula gitmek için oldukça uzun yol kat etmek zorunda kalmaktadır. Abraham Kamondo bu durumu çözmek, torunlarının yolunu kısaltmak için bu merdivenlerin yapımına başlar. Torunlarının rahatını düşünen Abraham yukarıdan biri düştüğünde bir noktada durabilsinler diye merdivenleri döner bir şekilde ve iki parça halinde tasarlamıştır.

O dönemde amacına ulaşan, sadece torunların değil bölgede yaşayan Levantenlerin de yolunu iyice kısaltan merdivenler günümüzde de fotoğraf meraklıları ve sosyal medya kullanıcıları için oldukça popüler. O nedenle mutlaka görülmeli ancak insan kalabalığından merdivenlerin mimari özelliklerini anlamanız ve fotoğraflamanız pek mümkün olmayacaktır.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER