HÜDAVENDİGAR (CUMA) CAMİİ FİLİBE

 


HÜDAVENDİGAR CAMİİ

Bulgaristan’ın Avrupa Kültür Başkenti Filibe (Plovdiv) ülkede en çok ilgi çeken gezilen şehirlerden. Türkiye’den gidenlerin mutlaka gezi planlarına eklediği lokasyonlardan. Özellikle “Old Town” diye isimlendirilen Eski Filibe’de bulunan sivil Osmanlı mimari eserleri ve Hüdavendigar Camii tercih sebeplerinin başında geliyor tabi ki.

Cuma camii olarak da bilinen Hüdavendigar Cami Eski Filibe’nin sembol Osmanlı eserlerinden. I.Murad döneminde yaptırılan camilerdendir. Şehrin merkezi noktasında 1363-1364 yıllarında inşa edilmiştir.


Bulgaristan’da inşa edilen ulu camilerin başında gelir. Bu nedenle Ulu Cami, Muradiye Cami ve Bulgarların söylemiyle Cuma Cami olarak adlandırılır.

Filibe merkezde hemen dikkati çeker. Şehirde günümüzde işlevini sürdüren tek camidir. Cami ve alt katında bulunan pastane Türklerin buluştuğu ve Türk ürünlerinin bulunabildiği yerdir. Türkçe konuşan insanlarla bol bol karşılaşacağınız bir yer burası.

Cami dikdörtgen planlı, tek minareli kesme taş ve tuğla ile karma yapıyla inşa edilmiş. Dört ayaklı, üç sahanlı  ve çok kubbeli camilere örnektir. Mimari olarak Bursa’daki Yeşil Cami ve İznik’teki Hüdavendigar Cami ile benzerlik gösterir.

Yakın zamanda restorasyondan geçen caminin iç süslemeleri dikkat çekicidir. Caminin hemen yanında Roma Dönemi’nden kalan mimari eserler de görülmektedir.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER