AVANOS "Toprağın sanata dönüştüğü kent"


Avanos,


Kızılımak’ın iki yakasında kurulmuş, iki yakanın bir asma, bir taş iki de çevre yolu köprüsüyle birbirine bağlandığı Nevşehir ilçesi.


Avanos,

Toprağın sanata dönüştüğü, 4 bin yıldır çanakçılığın yaşatıldığı yerdir.Çanakçılığın tarihi Hititlere dayandırılır.



Avanos,

Toprağın Kızılırmak’a renk kattığı, Kızılırmak’ında en neşeli aktığı kenttir.

Genelde çevrenin yapı taşları (kisir taşı) kullanılmış benzer mimariye sahip evlerin arasında turlayıp, Kızılırmak’ın kenarında bir yorgunluk çayı içmek için bile ziyaret edilir Avanos.


Ürgüp,Göreme,Uçhisar, Çavuşin ve Nevşehir gibi Kapadokya Bölgesi’nin temelini oluşturan yörelerin gezisi sırasında mutlaka zaman ayırılması gereken yerlerdendir Avanos. Hiç olmazsa konaklama ve yemek için genellikle bölgede ilk tercih edilen yerlerdendir.



Peki nasıl bir yerdir Avanos;Nevşehir’in yaklaşık 14 bin nüfuslu bir ilçesidir. Antik Devirdeki adı Venessa, Zuwinasa ya da Ouenasadır. Çevrede yerleşim Eski Tunç Çağı’na kadar indirlir. Kapadokya yöresindeki tek Roma Dönemi lahti de tesadüf sonucu Amanos’ta bulunmuştur.Yani geçmişinde Hitit, Frig, Pers, Asur, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşımaktadır. Taş sokakları, mağaraları, yeraltı yerleşimleri, Taş Köprü’sü, Alaaddin Cami’siyle gezeceklere sürprizler hazırlar.




Avanos çevresinde gezilebilecek çok yer vardır, özellikle dikkati çekenler;Paşabağı,Zelve,Çavuşin ve Özkonak yeraltı şehridir. Ayrıca henüz kazı çalışmaları yapılmadığı için hakkında fazla bilgi olmayan ama yoldan giderken bilmeyenlerin bile “kümülüs” deyiverdikleri Çeç Tümülüs’ü dikkat edilmeye değer.






Yorumlar

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hàng mỹ từ dịch vụ order hàng mỹ hay nhận mua nước hoa pháp từ website nổi tiếng hàng đầu nước Mỹ mua hàng ebay ship về VN uy tín, giá rẻ.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER