Sinop Etnoğrafya Müzesi / Sinop Ethnography Museum


Sinop merkezde Kale,Tarihi Cezaevi, Arkeoloji Müzesi ve Alaaddin Cami dışında gezi programına eklenebilecek bir yer..Hem konağın mimarisi hem de sergilenen eşyalar yönünden ilginizi çekecektir. Yalnız bir hatırlatma Temmuz-Ağustos aylarında giderseniz konağın aşırı sıcağını çekeceksiniz.


Müzeye ulaşım oldukça kolay. Sinop’un bütün yoğunluğunu çeken caddesinde yarımadaya doğru çıkarken sağda, yarımadadan inerken solda görkemli binasını göreceksiniz. Müzeye giriş 5 Tl ve müze kart geçerli. Genelde çok yoğun bir ziyaretçi akını olmadığından güler yüzlü görevliler bilgilendirme konusunda da yardımcı oluyorlar.


Şimdi biraz müzenin bulunduğu konağı tanıyalım.Tipik bir 18. Yüzyıl konağı. Zamanında ambar, kiler, depo hatta ahır gibi amaçlarla kullanılmış zemin katıyla beraber 4 katlı.Ana katları ahşap karkas-tuğla karışımı yapılmış.

Binanın ön cephesi ana caddeye, yapıldığı yıllarda asıl giriş olan arka cephesi ise yapının bahçesine bakıyor. Giriş kapısının büyüklüğü dikkatimizi çekiyor, konağın sahibinin burada yaşarken atıyla içeri girdiğini,atını yemlemesi ve dinlenmesi için giriş katına bağladığını öğrenince büyüklüğün sebebi anlaşılıyor. Karanlık olan bu kattan üst katlara çıkan sağlı sollu merdivenin girişi ahşap olarak yapılmış geniş bir sivri kemer halindedir.



Orta ve üst katların tüm duvarları ve iç bölmeleri ahşap olan bu katlarda zengin bir ahşap oymacılığı ile birleşen duvar boyamacılığı bir zamanlar bu konutun ne derece zengin bir görünüşe sahip olduğunu göstermektedir.

Selamlık olarak kullanıldığı sanılan orta kat süslemesi, harem olarak kullanılması gereken üst kata göre daha ölçülü ve taşralı bir karakter taşır. Bu katta kemercikli ve şeritvari dekorlu çıtalı bir ahşap kaplama  tüm iç mekan ve oda duvarlarını kaplamakta, köşe odalarında sedir şekilleri ve çubukluk, kavukluk gibi rokoko kemerli detaylar bu kaplamanın meydana getirdiği  ciddi  loşluğu hareketlendirmektedir.



Harem olarak kullanıldığı belirtilen üst kat, aynı simetrik planlama ile yapılmış, ayrıca diğer katlara göre kullanımına uygun bir renk ve aydınlık anlayışına nispeten çağdaş İstanbul Rokoko süslemesine yakın bir şekilde dekorlanmıştır. Bu katta bol pencere ile yeterli gelen ışığın oluşturduğu etkiyle de neşelenen  mekan düzenlemesi, tavanlardaki zengin rokoko bitkisel kıvrımlı bordürlerle ve oda dolap kapaklarında ki renkli çiçek buketleriyle süslenmekte, köşe odalarındaki yuvarlak kemerli ve iç- dış  bükey nişlerle canlı bir barok etkinin Sinop'un bu ünlü konağında yaşatıldığını göstermektedir.

Geleneksel eyvanlı sofalı ve köşe odalı simetrik Türk Evi plan düzenini yaşatan konak, süslemesinde çağdaş örneklerde karşılaşılan manzara resmi görülmemesine karşın, taşralı olmakla birlikte zengin batılı dekorlaması ile de o yılların imparatorluğuna yeni bir soluk getiren rokoko üslubunu, Sinop gibi  uzak bir kentte yakalayabilmiş bir yapı olarak konut mimarimizin önde gelen örneklerindendir.   İstanbul konutlarıyla yarışan bu konağın zengin görüntüsünü Sinop'un tüm çevresel  kültürlere açılan tarihsel limanı ile açıklamak mümkündür.

Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen konak bugün Etnografya müzesi olarak hizmet vermektedir. Müzede Sinop ve çevresinin geleneksel yaşamını yansıtan eşyalar düzenli bir şekilde sergilenmektedir.   



















English

Sinop Castle, the historic Prison, the archaeological museum and the Aladdin out of the mosque, that can be inserted into a program. Both in terms of the mansion's architecture and exhibits will attract your attention. Just a reminder that if you go to the mansion in July-August to extreme heat.

The Museum is relatively easy. The city of Sinop on the peninsula that attracts all the intensity that's right on the way out on the right, descending from the peninsula to the left you will see the majestic building. Tl 5 entry to the Museum and the Museum card. In General, a very intense since the influx of visitors to the friendly staff also inform.

Now I've got to give a little Museum where the host. A typical 18. Century mansion. On-time warehouses, cellars, stores or even on the ground floor was used for such purposes as the barn with 4 decks. The main floor are made of a mixture of timber frame with brick.

The building frontage to the main street, was built in the years the principal input rear façade of the building yard. The size of the entrance to our attention, the owner of the mansion when his horse came in here, he tied his horse yemlemesi and rest, when I found out the reason for the ground floor there is greatness. This is the dark floor upstairs, resulting a wide wooden staircase entry fairways as pointed arch.

All of the middle and upper floor walls and internal partitions that wood floors a rich wood carving of the point of the wall combined with aspect to what extent this suggests that have a rich Tabernacle.
Selamlik believed to have been used as a middle floor decoration, according to the top floor, which should be used more restrained as the harem and carries a provincial character. This floor kemercikli and stripped all the Interior of a wood veneer and decorative pipe room enveloping the walls, corner rooms feature Cedar shapes and bars, such as the Rococo vaulted turban details that bring serious Dim of the harbour.

Harem is used as the specified upper floors were made with the same symmetrical planning, also other times according to the conception of a suitable color and bright, relatively close to the way contemporary İstanbul Rococo ornament decor. The light from abundant Windows on this floor with enough impact that repeats the hilarious design with a curved fringe and rich Rococo ceilings, herbal room closet doors that colorful bouquets of flowers with round arches and inner corner rooms at. Baroque effect is alive with convex niche Sinop yaşatıldığını this famous mansion.

However, traditional Turkish House plan with entrance hall and corner bedroom symmetric layout preserves the mansion, dressing in contemporary examples encountered although seen although the provincial landscape rich with Western dekorlaması that year, brings a breath of fresh air to the Empire of the Rococo style, to capture the city of Sinop as a far away as a leading example of our residential architecture. Competing with rich image of this mansion housing Istanbul, Sinop all environmental cultures, it is possible to explain the historical Harbor and opened.

By the Ministry of culture restored mansion today serves as the ethnographic museum. The Museum reflects the traditional life of Sinop and environmental goods are exhibited on a regular basis.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER