HERAKLİA KAYA MEZARLARI "Alışılmışın dışında" /Heraklia stone tombs “different from the usual”


Heraklia Kaya Mezarları, alışılmışın dışında..Granit bloklarına oyulmuş, göl kıyısına veya göldeki adacıklara serpiştirilmiş yüzlerce mezar üzerinde gezinirken etkilenmemek, geçmişi yaşamamak mümkün değil.


Heraklia Antik kenti, yunan Mitolojisinin ünlü kahramanı Herakles adına Anadolu’da kurulan birkaç antik kentten biri. Günümüzde üzerinde Kapıkırı Köyü kurulduğu için bulgularının çoğu gün yüzüne çıkarılalamış kentlerden.6.5 kilometreye ulaşan surları, Athena Tapınağı,bugün ilkokulun altında kalan Agorası, bir evin bahçesindeki meclis binası, tiyatro kalıntıları ve kaya mezarları görülebiliyor.

                                  Athena Tapınağı
                                             Agora
                        Bizans Kalesi

Heraklia antik kenti Beşparmak Dağları’nın (Latmos) güneybatı ucunda, eski Latmos Körfezi’nin (Bugünkü Bafa Gölü) en uç kısmında yer almaktadır. MÖ 8. Yüzyıla kadar tarihlenen yerleşim bölgesinde Strabon’a göre eskiden Latmos kenti yer almaktaydı.

Heraklia’ya (Kapıkırı) Söke-Milas yolunun Kapıkırı sapağından girerek yaklaşık 10 dakikada ulaşmak mümkün. Köyün başlangıcında zaten kalıntıları görmeye başlıyorsunuz. Sol tarafta küçük bir kahverengi tabela dikkatinizi çekecek “kaya mezarları” diye. Buradan tarlalar içinde kısa bir yürüyüş sonunda önce Bizans döneminden kalan kale kalıntılarına sonra da etrafa yayılmış yüzlerce kaya mezarına rastlayacaksınız.Buradaki kaya mezarları ülkemizin değişik bölgelerine yayılmış mezarlardan farklı. Onlar gibi anıt mezar görünümünde veya çok işlemeli süslü mezarlar değil. Sade ama o kayaları bu şekilde oymak da epey emek gerektirmiştir sanırım..
Heraklia Nekropolü olarak adlandırılan alandaki mezarlar genellikle kayaya oyulmuş sanduka şeklindedir.Daha çok büyük kayalar üzerinde birbirine bitişik ve yan yana gelecek şekilde oyulmuştur.Her mezarın üzerinde (veya şuan yanında) yine kayalardan yapılmış kapaklar var. Bazı mezarların kıyıya oldukça yakın hatta göl içerisindeki adacıklarda olduğunu görüyorsunuz. Belki de varlıklı insanlar için manzaralı olsun diye adacıklara yapılmıştır mezarlar. Hatta bazı mezarların göl sularının altında kaldığını da göreceksiniz. Suların yükselmesi veya kayaların çökmesi mezarların bir kısmını sular altında bırakmış.Bunlar biraz da Karia tipi lahitler grubuna dahil edilmektedir.


Göl içinde ve çevresinde 2500 kadar mezarın varlığından bahsediliyor. Tabii bunların tümünü göremiyorsunuz.

Ama yine de bu nekropol alanında birkaç saat geçirmek,hele akşam saatlerindeyse bu burunda güneşi batırmak harika gelecek.
















English

Heraklia stone tombs “different from the usual”

Heraklia stone graves, unorthodox. Carved in granite blocks, the lake shore or in the Lake while hundreds of graves scattered around the islets over to migrate, not able to live in the past.

Heraklia ancient city, founded in the name of the famous Greek Mythology hero Heracles, one of several ancient city in Anatolia. Today, most of the findings for its founding day Kapikiri village on the sides of the walls of the city, reaching 6.5 kilometers from çıkarılalamış, the Temple of Athena, see him hanging under the Agora today, the garden of a house in the National Assembly building, the remains of the theater and rock-cut tombs can be seen.

Heraklia ancient city five finger mountains (Latmos) at the far end of the Southwest, the Gulf of Latmos old (today's Lake Bafa) located at the top end. BC 8. Century located in the residential district of dated according to Strabo was formerly the city of Latmos.

Heraklia (Kapıkırı) Scott-Milas road Kapıkırı turnoff can be reached in approximately 10 minutes by entering. Already at the beginning of the village, you start to see the ruins. On the left side a small brown signs will attract your attention "tombs". Here at the end of a short walk over the field before the rest of the castle ruins from the Byzantine period, and then spread to hundreds of rock-cut tombs around. The rock-cut tombs spread to different parts of our country that are different from the grave. Like them in a mausoleum or a large embroidered fancy packaging. Simple but it has required a lot of effort and carve like this I guess..

Referred to as the tombs in the necropolis of heraklia usually is in the form of rock-cut sarcophagus. More large rocks on the adjacent to each other and the side-by-side in a way that is carved. Each on the grave (or now) there are still made from rocks cover close to the coast and even some tombs in the Lake you can see that app for islet. Maybe just for the views of the islets to wealthy people made to the graves. Even some of the tombs you'll also see at the bottom of the Lake is left. The elevation of the water or on the rocks left a flooded part of the tombs of the collapse. These are some type of sarcophagi are included to the Group of Caria.

In and around Lake mentions the existence of the grave until 2500. Of course you can't see all of them.


But it is still in the necropolis spend several hours, especially if it's in the evening that the nose to sink the Sun's great future.

Yorumlar

  1. Şuan oradayım çok güzel biryer

    YanıtlaSil
  2. ben buraya gittim okumadan önce kraliçe ve kral ın eviymiş yani ilk önce dünyaya kız çocuk gelmiş kraliçe yapmışlar ardından bi olan çocuğu gelmiş ve onları evlendirmişler u şekli olan karaliçe yle kralın mezarı yanyanalar balık şekli olan çocukları kaç tane çocuğu var bilmiyorum 11 tane falan onlar orda kaybolur ve kraliçe ve krallın evleri suya batmış sonra evlerini yıkmaya karar vermişler kraliçe ve krallın çünkü onlar öldüğü için çocuklarıda artık olmadığı için yıkmışlar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER