Ödemiş-Birgi-Gölcük "Tarih ve Doğa ile İç içe Bir Gün"



Ödemiş, yaklaşık 130 bin nüfusuyla İzmir’in büyük ilçelerinden..

Ödemiş, Kamalı’nın, Çakıcalı’nın,Gökçen Efe’nin Kurtuluş savaşı’nda destanlar yazdığı efeler diyarı.Düşmana ilk kurşunun atıldığı ilk müdafanın yapıldığı yerlerden biri.

Küçük Menderes nehrinin verimli topraklarından patatesin, pamuğun, zeytinin tüm Türkiye’ye dağıtıldığı tarım kenti..


Bozdağ’ı, Gölcük’ü ve Birgisi’yle tarih ve doğanın muhteşem güzelliklerine sahip, töngül pidesi ve kebabıyla damak zevkine hitap eden şirin ilçe.

                                                              Ödemiş Töngül Pidesi


Ve tabii ki Birgi.. Sessiz ve sakin bir şekilde geçmişin ihtişamını yaşatmaya çalışan Birgi.

Peki Ödemiş ve çevresinde bir günümüzü dolu dolu nasıl yaşayabiliriz.

Ödemiş biraz iç kesimde kalsa da değişik ulaşın seçenekleri var. Denizli’den geliyorsanız Nazilli girişinde Beydağ üzerinden, Manisa’dan geliyorsanız Salihli yolundan Bozdağ üzerinden ulaşabilirsiniz. Tabii ki en çok kullanılan yol İzmir-Tire-Ödemiş yolu. Yaklaşık 1,5 saat sürecek keyifli yolculuk sonunda gelebieceğiniz Ödemiş’te ilk görmeniz gereken yer; Bedia Akartürk Müzesi

Bedia Akartürk Müzesi/İbrahim Hakkı Ayvaz Müzesi;

Üçeylül mahallesi İstasyon caddesinde İbrahim Hakkı Ayvaz ismi verilen kent müzesinin bir bölümü aileye ait tarihi belge ve bilgiler ile mekanın bir bölümü de Türk halk müziğinin güçlü yorumcusu Ödemişli sanatçı Bedia Akartürk sanat müzesi olarak düzenlenerek 14 Haziran 2008 tarihinde hizmete sunuldu.

Bedia Akartürk Sanat Müzesinde, Bedia hanımın bugüne kadar almış olduğu ödüller, plaketler, çıkarmış olduğu plaklar, kasetler, gazetede çıkan haberleri, sanatçı dostlarıyla olan resimleri, aile resimleri, sahne kıyafetleri ve gittiği her yöreye ait yapmış olduğu bebekleri sergilenmektedir.



Sonra Ödemiş sokaklarında dolaşır, sabah çayınızı içersiniz.Eğer Cumartesi günü program yaptıysanız Ödemiş pazarına ve özellikle kadınların el işlerini sergilediği alana uğramalısınız.

Sonraki durak Birgi’ye doğru giderken göreceğiniz Ödemiş Müzesi olmalı. Hem arkeolojik hem de etnoğrafik eserlerin sergilendiği müze fazla zamanınızı almayacaktır.

Ödemiş Müzesi;

İzmir ili Ödemiş ilçesinde müze kurulmasına ilk defa 1974 yılında başlanmıştır. Bunun için eski eser koleksiyoncularından Mutahhar Başoğlu 1816 m2'lik ve 956 m2'lik toplam 2772 m2'lik arsasını müze yapılmak üzere hazineye bağışlamıştır.

Müze binasının yapımına 1977 yılında başlanmış ve 1983 yılında da müze ziyarete açılmıştır. Ödemiş Müzesi bodrum ve zemin kattan meydana gelen bir yapı olup, tek bir teşhir salonundan meydana gelmiştir. Müzenin arkeoloji bölümünde MÖ.3000 yılından başlayan Eski Tunç Çağı eserleri, Arkaik Eserler (MÖ.700–480), Klasik Dönem eserleri, Helenistik eserler, Bizans eserleri teşhir edilmektedir. Bu eserlerin başında çeşitli pişmiş toprak kap kacaklar, idoller, kesici aletler, baltalar kandiller, cam eserler, çeşitli süs eşyaları ile mermer ve pişmiş topraktan heykeller bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Venediklilere ait de altın, gümüş, bronz sikkeler sergilenmektedir. Ayrıca koleksiyoner Mutahhar Başoğlu tarafından da bir grup arkeolojik eser müzeye bağışlanmıştır

Müzenin etnografya bölümünde ise yöresel giysilerin yanı sıra Osmanlı dönemine ait ateşli ve kesici silahlar, bakır ve gümüş eşyalar, cam eserler, süs eşyaları sergilenmektedir. Müze bahçesinde de büyük ölçüde mimari parçalar, lahit ve steller teşhir edilmektedir.



Sonraki durak Birgi. Birgi başlı başına bir gün ayrılması gereken bir yer.Konakları, tarihi evleri ve sokakları, camileri ve türbeleriyle mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ama hızlandırılımış bir tur yapacağımıza göre özellikle görülmesi geren yerleri listeleyelim.

Birgi;

Birgi, Ödemiş’e yaklaşık 10 kilometre uzaklığında bir mahalledir.Geçmişi MÖ 7.yüzyıla kadar inen Birgi Aydınoğulları Beyliğine başkentlik yapmış, Ortaçağda bilim merkezi haline gelmiştir.Bozdağ’lardan akan Birgi Çayı’nın sağında-solunda kurulmuş Birgi;Aydınoğlu Mehmet Bay Camii, Çakırağa Konağı, İmamı Birgivi Türbesi, Tarihi konakları ve evleriyle meşhurdur. 1997 yılında sit alanı ilan edilmiş ve 2012 yılında da UNESCO geçici dünya miras listesine dahil edilmiştir.







Yoğun gezi gününün sonunda yorgunluğunuzu atabileceğiniz en güzel yer Gölcük Gölü olacaktır.Birgi’de kısa bir dinlenme zamanının ardından virajlı yollarla manzara eşliğinde Gölcük’e ulaşacaksınız. Bu arada “A “ tepesinde fotoğraf molası vermeyi unutmayın.


Gölcük Gölü;
Gölcük İzmir iline bağlı Ödemiş ilçesinin bir beldesidir. Özellikle yaz aylarında bir yayla ve mesire yeri olarak değerlendirilmektedir. Gölcük adından da anlaşılacağı gibi, yeşilliklerle çevreli küçük bir gölden ibarettir. Göl Bozdağ dağlarının alt kolu olan tepeler ortasında kalmış, zamanla yağmur ve dere sularının dolmasıyla oluşmuştur. Denizden yüksekliği 1050m dir. Gölde yayın ve sazan türünde balık çeşitleri bulunmaktadır

Bozdağlar üzerindeki yaylaların en büyüğü Gölcük yaylasıdır. Yayla, içinde bulunan yaklaşık 1 km² lik alüvyon set gölü ile turistik açıdan önemlidir. Göl çevresindeki düzlükler ve gerisindeki orman dokusu eko-turizm için uygun alanlardır. Günümüzde göl ve çevresi önemli bir rekreasyon-piknik alanıdır. Ödemiş ve Salihli'den hatta Izmir'den gelen günübirlikçiler yaylaya ulaşmaktadır. Gölü ziyaret edenler balık avlama ve sandal gezileri için ideal bir atmosferi solumaktadırlar. Yaylada turistleri ağırlayabilecek nitelikte otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Yaz aylarındaki serin havasının ve yeşilin tonlarının insanı derinden etkilediği büyüleyici bir coğrafi ortamdır.



Yorumlar

  1. İzmir Ucuz Baza Yatak için Fiyat Teklifi Alabilirsin
    İzmir Baza Yatak Danışmanı
    Tel : Erdal Sonkaya - 0535 323 7010



    gaziemir baza, sarnıç baza, eserken karabağlar baza yatak başlık, hatay üçyol baza yatak başlık, göztepe baza balçova baza yatak başlık, sanayi baza yatak izmir torbalı baza yatak, ödemiş baza yatak, menemen baza yatak, karşıyaka baza yatak nergiz baza yatak, aydın mahallesi baza yatak, yeşillik caddesi baza yatak başlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER