AYVALIK SOKAKLARI

 


AYVALIK SOKAKLARI

Ayvalık deyince denizi, Sarımsaklı Plajı, Cunda Adası akla gelir genelde. Ama yolu Ayvalık’a düşenler için aslında görülecek çok fazla güzellik var. 1900’lerin başında sadece birkaç yüz Türk’ün yaşadığı, nüfusunun tamamına yakınını Rumların oluşturduğu ilçede bu dönemden kalan kiliseleri, tarihi evleri çok keyifli bir gezi rotası oluşturuyor.

Renkli evleri, cıvıl cıvıl günlük yaşamıyla sokakları adımlayalım. Günümüzde Ayvalık’ı ikiye ayırmak gerekir. Cunda ve Edremit tarafına doğru ilerleyen yeni Ayvalık, İzmir yönünde bulunan, iskele ve meydan yakınında yer alan eski Ayvalık. Burası Batı ülkelerinde “Old Town” diye adlandırılan eski şehirdir adeta.


Sahil yolundan içeri doğru girdiğinizde renkli sokaklar başlar. Her sokak ayrı güzellik sunar. Özellikle Rumlardan kalan neredeyse iki yüz yıllık evler fotoğraf severler için harika görüntüler oluşturur. Net olarak sınırlamak zor tabi ama en güzel evler; “Macaron Mahallesinde (Sokağında) Barbaros ve 13 Nisan Sokaklarında. Bölgedeki evlerin büyük bölümü koruma altında, mimarisine müdahale edemiyorsunuz. Ama aslına uygun olarak restore edilen ve değişik amaçlarla kullanılan rengarenk evleri her adımda görmek mümkün. Ağırlıklı olarak taş binalar yaygın.




Bu sokakların bir güzel tarafı da Ayvalık’ta gezi planlarına eklenen birçok kültürel değerin birbirine çok yakın konumlarda bulunması. Sokakları gezerken bir anda görmeyi arzuladığınız bir tarihi eser karşınıza çıkıyor. Sokakları, Taksiyarhis Anıt Müzesini, Saatli Cami ve Çınarlı Camiyi birkaç saatlik zaman diliminde yürüyerek rahatlıkla geziyorsunuz.

Yine sokakları gezerken dinlenmek için Ayvalık’ın mutlaka ismi çok duyulan “Şeytanın Kahvesini” düşünmelisiniz.












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER