SELANİK GEZİ REHBERİ

 


Selanik Gezi Rehberi

Selanik Atina ile birlikte Yunanistan gezi planlarında en çok terci edilen yerlerden. Özellikle Atatürk’ün doğduğu şehir olması, Atatürk’ün evini görme arzusu nedeniyle biz Türkler tarafından öncelikle terci edilen yer.

Selanik bir nevi Yunanistan’ın İzmir’i. Yunanistan’ın ikinci büyük şehri ve Yunanistan Makedonyası’nın yönetim merkezi. Bu tarihi şehir yaklaşık 320 bin nüfusa sahip ama yoğun ziyaretçi nedeniyle her zaman daha kalabalık.

Selanik gezi planı yapanlar iki günlük bir program hazırlamalı.Özel aracıyla seyahat etmeyi planlayanlar için İstanbul Selanik arası yaklaşık 6.5 saat. (Bu arada Selanik sokaklarında ve otoparklarında park sıkıntısı olduğunu da hatırlatayım) Konaklama için uygun oteller ya da günlük kiralık daireler tercih edilebilir.


Selanik’te Gezilecek Yerler

Selanik Roma ve Osmanlı başta olmak üzere birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Atatürk Evi’nden Beyaz Kule’ye, Ana Poli’den Ladadika’ya,Selanik şemsiyelerinden Aristoteles Meydanına, sahili, müzeleri ve kiliseleriyle dolu dolu gezebileceğiniz bir şehir.

Restoranları ve eğlence merkezleriyle bir nevi İzmir Kordon boyunu andıran sahil şeridinden başlayalım.Sahilin bir tarafında Selanik’lilerin yoğun olarak toplandığı Aristoteles Meydanı var. Meydan yakınında parklar, kiliseler, heykeller ve Roma Dönemi antik kalıntıları görülmeli. Meydandan güneybatıya devam ettiğinizde şehrin sembollerinden biri karşılayacak sizleri;Beyaz Kule.


Kule Selanik gezisinde Atatürk Evi ile birlikte ilk sıraya yazılacak yerlerden.Kentin sembolü olan kulenin 15 neya 16. Yüzyılda Osmanlılar tarafından inşa edildiği sanılıyor.34 metre yüksekliğinde olan kulenin katları değişik sergi alanları olarak hizmet veriyor. 6 Euroya girilen kulenin teras katı panoramik Selanik manzaralı.

Kulenin bulunduğu kıyı şeridinde akşam vakti gün batımını izlemek çok keyifli. Beyaz Kule’den birkaç yüz metre yürüdüğünüzde şehrin kurucularından kabul edilen İskender heykelini göreceksiniz. Kıyı boyunca biraz daha yürürseniz yine şehrin sembollerinden olan “Selanik Şemsiyeleri” diğer ismiyle “Zongolopoulos Şemsiyeleri” karşılayacak. Burada da mutlaka günbatımını izlemelisiniz. Burası gezginlerin en çok fotoğraf çektirdiği noktalardan.



Akşamı Selanik sahilinde güneşi batırarak karşılamak ve kıyıdan bir sokak içeride yer alan tavernalarda akşam eğlencesiyle bitirmek yapılabilecek etkinliklerden.


İkinci güne Selanik’in en eski ve en büyük yapılarından olan Rotunda kilisesi ile başlayabilirsiniz. Osmanlı izlerinin günümüze ulaştığı tek yapı ( külah kısmı yıkık minaresi) neredeyse bu Selanik’te. Giriş ücretsiz sergi etkinliklerinde de kullanılıyor. Çok geniş bir kubbeye sahip kilisede bugüne ulaşmış freskler etkileyici. Atatürk’ün babası Ali Rıza Beyin mezarının da burada olduğu ama tahrip edildiği için günümüze ulaşmadığını da belirtelim.

İkinci durak bizler için burada görülmesi gereken en ünlü yapı;Atatürk Evi. 1937 yılında Yunan hükümeti tarafından mülkiyeti Atatürk’e bırakılan bina güzelliği,mimarisi ve maneviyatıyla etkileyici. Ev Atatürk’ün doğduğu ve çocukluğunun geçtiği ev. Atatürk evinde ve çevresinde bulunan kafelerde kendiniz Türkiye’de gibi hissediyorsunuz. Türkçe konuşan insanlar yoğun ve Türk yemek ve içeceklerini buluyorsunuz

                  

Atatürk Evi’nden sağa doğru kısa bir yürüyüşle Selanik’in büyük ve güzel kiliselerinden Aziz Dimitrios Kilisesi karşılayacak gezenleri. Burayı gezip fotoğrafladıktan sonra sahile doğru yürürseniz Roma dönemi kalıntılarını göreceksiniz.

Selanik gezisinin ikinci gününü de eski Selanik ya da yukarı şehir olarak adlandırılan Ana Poli’yi dolaşıp kuleye çıkmalı eşsiz Selanik manzarasıyla tamamlamalısınız.

İskender Heykeli
Selanik Şemsiyeleri










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER