ASPENDOS ANTİK KENTİ

 

Aspendos, Antalya Serik ilçesi yakınlarında bulunan Belkıs Köyü’nde bulunan antik kenttir. Genellikle antik tiyatrosu ile meşhur ören yerine Antalya-Alanya yolundan sapılarak kısa sürede ulaşmak mümkün.  En dikkat çekici yapısı tabi ki “Aspendos Anti Tiyatrosu” ama su kemerleri ve yüksek plato üzerinde yer alan tarihi kalıntılar da mutlaka görülmeli.

Aspendos’un MÖ 10.yüzyılda Köprüçay’ın dağlık bölgesindeki bir düzlükte Akalar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Hem bölgenin verimli topraklarından hem de Köprüçay’ın avantajlarından yararlanan Aspendos döneminin en zengin kentlerinden biri olmuştur. Günümüze ulaşan muhteşem tiyatrosu, su kemerleri ve diğer yapıların çoğu MS 2.yüzyılda Roma’lılar tarafından inşa edilmiştir.


Serik ilçesinin 8 km doğusunda yer alan antik kente ulaştığınızda aracınızı otoparka bırakıp antik tiyatro ile gezinize başlamalısınız. Bu arada yol üstünde tabelası dikkatinizi çekerse Köprüçay üzerindeki “Tarihi Aspendos Köprüsünü” de mutlaka gezmelisiniz. Antik kente giriş ücreti 2022 yılı için 60 TL. Müzekart ve öğretmen kartıyla ücretsiz.

Aspendos Antik Tiyatrosu

Aspendos’un en önemli ve em bilinen yapısı kuşkusuz tiyatrosudur. Ülkemizde antik dönemden günümüze en iyi şekilde korunarak ulaşmış tiyatrodur. Özellikle sahne kısmı en sağlam kalan Roma tiyatrosudur. Ziyaretinizde sağlam oturma sıraları, mükemmel akustiği yanında en dikkat çekici kısmın sahne bölümü olduğunu göreceksiniz. Tiyatronun mimarı Aspendos’lu Theodorus’un oğlu Zenon’dur.



Tabi tiyatronun ilgi çekici bir hikayesi de var. Hikayeye internetten rahatlıkla ulaşılabileceği için uzun uzun yazamaya gerek yok. Aspendos tiyatrosu 15-20 bin kişiyi alabilecek kapasitededir. Antik dönem tiyatrolarından farklı olarak oturma sıralarından bakıldığında manzara değil iki katlı sahne binası görülür.Sahne binası sütunları, kabartmaları ve bitkisel motifleriyle görülmeye değer. Tiyatro günümüzde de yoğun olarak kullanılmaktadır.

Aspendos antik kenti deyince tiyatrosu ve su kemerleri akla gelmekte ve gezilmektedir. Ama biraz zaman ayırıp tepeye doğru çıkıldığında başka yapıları da görmek mümkün. Bence zaman ayırmaya ve biraz yorulmaya değer.

Tiyatronun yanından yukarı tepeye doğru çıkıldığında sağda tam anlamıyla ayağa kaldırılmamış durumda olan stadyum dikkati çekiyor. Tepe yerleşiminde ise en dikkat çekici yapı “Bazilika”. Bunun dışında agora ve dükkanlar, meclis binası, anıtsal kapı ve cadde ile tapınak yukarı kentte görülebilecek yapılardır.Tepeden su kemerleri de görülüp fotoğraflanabilir. Ama Aspendos’un simge yapılarından olan bu kemerleri yakından görmeden Aspendos’tan ayrılmamalı. Tiyatrodan ayrılıp ana yola giderken yolun sağında “su kemerleri” tabelasından sapıp kısa bir yolculukla kemerlerin en güzel görülebileceği Belkıs Köyü’ne gelinmekte. Köyde kısa bir dinlenme, alışveriş ve köylülerle sohbet gezinize keyif katacaktır.









Aspendos Antik kenti gezinize yakınında bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı ve Manavgat Şelalesi planlarını da eklemelisiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER