KAUNOS KAYA MEZARLARI

 

Dalyan Deltası ve Kaunos Antik Kenti gezi planlamasının bir başka durağı Dalyan Çayı kıyısında yer alan Kaunos kaya mezarlarıdır. (ya da Kaunos kral mezarları) Kaya mezarlarını gezmek ya da yakınına kadar  çıkmak şuan için mümkün değil ama güzel fotoğraf kareleri yakalamak olası. Bunun için de ya Çandır Köyü’nün mezarlığına ulaşacaksınız ya da Dalyan Çayı’nda tekne turuna katılacaksınız.

Dalyan Çayı kenarındaki yamaçlara yapılmış kaya mezarları oldukça görkemli. En güzel görüntülerden biri de Dalyan Beldesi’nden yakalanıyor. Yamaçlarda görkemli mezarlar yanında daha küçük mezarlara ya da bitmemiş mezarlara rastlıyorsunuz. Kaya mezarlarının  en güzelleri yamaçta ve yerden yüksekte olanlarıdır. ( Antik çağda Kaunos’luların inancına göre ne kadar yüksekte olunursa tanrıya o kadar yakın olunuyor.)Bu mezarların genelde krallara ya da üst düzey yöneticilere ait olduğu sanılıyor.



Kaunos kaya mezarları MÖ 4.yüzyıla tarihlendiriliyor. Kaunos’un deniz kıyısında bulunduğu dönemlerde kıyıdan yüksek dik yamaçlardaki kayaların oyulmasıyla yapılmışlardır.

Mezarlar Likya tipi mezar olarak biliniyor. Cephe kısımlarını da İon sütunları süslüyor. Sütunlar üstünde de friz ve üçgen alınlıklar bulunuyor. Mezarlar içinde ölülerin üzerine yatırıldığı üç taş yatak görülüyor. Mezarların Roma döneninde de kullanıldığı biliniyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunan bölgedeki kaya mezarları doğal nedenlerle her geçen yıl yapısal bütünlüğünü kaybetmekte, hatta yok olma tehlikesi yaşamaktadır.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER