AYAZİNİ KAYA KİLİSESİ AFYON

 

AYAZİNİ KAYA KİLİSESİ

İhsaniye ilçesi Ayazini kasabasının girişinde ziyaretçileri ilk karşılayan eserdir. Kasabaya girerken yolun solunda hemen dikkati çekmektedir. Ayazini’ne ve kiliseye ulaşmak için, Afyon-Eskişehir yolundan Ayazini sapağından dönüp yaklaşık 5 km kadar yola devam etmek gerekiyor.

Ayazini Frig Uygarlığı döneminden beri sürekli yerleşim yeri olmuştur. Çevrede Frig’lerden kalan birçok eser yanında Roma ve Bizans döneminde de önemini koruduğunu gösteren kaya kilisesi yer almaktadır. Kilise ülkemizdeki kaya oyma kiliseleri arasında dış ve iç mimarisiyle tek olma özelliğindedir. İç odaları ve mimari özelliklerinin yanında dış yüzeyinin de apsisli ve kubbeli yapısı mükemmelliğini artırır.



 Çevresindeki kaya odalarıyla birlikte 1000 li yıllara tarihlendirilmektedir. Tüf sarp kayaların oyulmasıyla oluşturulmuştur. İç bölümünde haç işareti ve kabartma yazıların bulunduğu nişler yer almaktadır. Ana bölüm haç tonozlu orta bölüm kubbelidir. Kilise içinde gezerken ses akustiğinin mükemmel olduğunu fark edeceksiniz. Tabi kilise içindeki doğal ve insani tahribatı görmek üzücü. Meryem Ana Kilisesi olarak da isimlendirilmektedir.

Ayazini çevresinde başka kiliseleri, kaya yerleşimlerini, kaya mezarlarını, peri bacalarını ve Avdalaz Kalesini de görmek gerekir.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER