ASLANLI MABET KÜMBET

 


ASLANLI MABET-SOLON’UN MEZARI

Kümbet Köyü’nde bir tepenin üzerinde yer alır. Himmet baba Türbesi’nin batısında, Yarımağa Konağı’nın doğusunda bir kaya kütlesine oyulmuştur. Günümüzde köy evlerinden birine bitişik vaziyettedir. Frig ve Roma dönemlerinde kullanılmıştır. Frigler döneminde yapılmış, Roma döneminde düzenlemelerle kullanılmıştır.


Mabetin akroterli üçgen alınlığı dikkat çekicidir. Doğal etkilerle bozulmuş olmasına rağmen alınlığın ortasında bir kalkan ve her iki yanındaki kartal kabartmaları seçilmektedir. Alt kısmında yer alan kraterin iki yanında da aslan kabartmaları bulunur. Mabet ismini bu aslanlardan almaktadır. Solon ismi de ana odanın kapı lentosundaki yazıtta yer alan “Solon” dan gelmektedir. Atinalı bir devlet adamı olan Solon’un mezarı denmesi buraya gömüldüğü için değil, bu mezarı ziyaret etmiş olabileceği ve ismini o zaman kazıtmış olabileceği düşüncesinden kaynaklanmaktadır.

Anıtın giriş kapısının iki yanında alınlığa kadar uzanan merdivenler bulunmaktadır. Mezar bölümü iki odalıdır. Anıt Frig Vadisi Eskişehir bölümünde mutlaka görülmesi gereken eserlerdendir.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER