KOÇARLI CİHANOĞLU KULESİ

 


KOÇARLI CİHANOĞLU KULESİ

18.Yüzyılın ikinci yarısından itibaren Batı Anadolu’da Osmanlı İmparatorluğunun otoritesinin zayıflaması bölgede efe/zeybek ismi altında bazı yerel birliklerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Zeybeklerin önemli bir kısmı halk ve ülke adına önemli işler yaparken, bazıları da çeteler kurup bölge halkı için tehdit oluşturmuşlardır.

Efelerin sık başvurduğu yöntemlerden biri de bölgedeki zengin toprak sahiplerinden aldıkları maddi kaynakları fakir halka dağıtmasıdır.

Bu durum bölge beylerini kendilerini savunmak amacıyla konaklarının yanlarına kuleler yapmaya zorlamıştır.Savunma amaçlı bu kuleler konaklara bitişik olarak planlanmış ve saldırı esnasında konaklardan ayrılacak şekilde yapılmıştır.(Günümüze bu konaklardan sağlam olarak ulaşanı Arpaz Beyler Konağıdır. Konağı kuleye bağlayan zincirli köprünün izleri görülebilmektedir.) Çoğunluğu Rodos’tan gelen usta ve işçiler tarafından yapıldığı için kuleler genellikle bir şato ya da kale görünümündedir ve oldukça sağlam yapılmışlardır.


Bir zamanlar sayılarının oldukça fazla olduğu anlatılan savunma kulelerinden günümüze ulaşabilenleri; Nazilli Esenköy’deki  (Eski adıyla Harpassa/Arpaz) Arpaz Kulesi, Koçarlı’daki Cihanoğlu Kulesi ve Yenipazar’daki Donduran Kulesi’dir.

Cihanoğlu Kulesi ve yakınında bulunan Cihanoğlu Külliyesi Koçarlı’nın simgesel yapılarındandır.Bu ilçeye uğrayanların mutlaka görmesi gereken yerlerdendir.

Kule 18.yüzyıl yapılarındandır.1763-1764 yıllarında yapıldığı bilinmektedir. Yapıldığı dönemde yanında bulunan konakla bağlantılıdır. Konak 1948 yılında çıkan yangında tamamen yok olmuş kule ayakta kalmıştır.


Cihanoğlu Kulesi 19.Yüzyıl başlarında bir takım değişikliklere uğramıştır. Bodrum üzerine dört kat inşa edilen kuleye hamam, teras, ocak ve tuvalet gibi eklemeler yapılmıştır. Yıllardır hamam olarak işletilmesi ve bu değişiklikler özgün yapısını biraz değiştirmiş olsa da Donduran ve Arpaz Kulelerine nazaran günümüze en sağlam şekilde ulaşan kule durumundadır.

Bugün kullanım hakları Koçarlı Belediyesine  verilen kule ancak dışarıdan gezilip fotoğraflanabilmektedir. İçini gezmek mümkün değildir.

Gelelim kulenin ve Cihanoğlu sülalesinin hikayesine;

Koçarlı’nın bulunduğu arazi Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferi sırasında bir süre konakladığı yerdir. Bölgede 250 çadırlık aşiretiyle yaşayan Mehmet Bey de sefere katılır ve sefer sırasında bir oğlu olur. Oğluna uğur getireceği düşüncesiyle Kanuni tarafından Cihan ismi verilir. Sefer dönüşünde de bu geniş arazi padişah tarafından Mehmet beye bağışlanır. 1700 lü yılların başında Koçarlı’ya yerleşen Cihanoğulları hem ilçeye hem Aydın’a ve çevre köylere birçok cami ve medrese yaptırır. Kule de Cihanzade İbrahim Ağa tarafından yaptırılmıştır.

Evet yolunuzu bir şekilde Koçarlı’ya çevirin ve Cihanoğlu Kulesinin heybetinde geçmişe yolculuk yapıp hatıra fotoğrafı çektirin.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER