AKBÜK SAPLI ADA


SAPLI ADA

Saplı Ada Didim Akbük beldesinin simgelerinden.Akbük tarafına yolu düşenlerin ya da burada bir süre kalanların mutlaka uğradığı veya uğemak zorunda oldukları yerlerden.

Hiç bir özelliği olmayanı zaman kaybetmeye değmez diyenler de olacaktır ama Saplı Ada meraklılarına farklı deneyimler yaşatıyor.

·         Saplı Ada yukarıdan bakıldığında denize doğru uzanan bir kaşığa ya da cezveye benzetilir

·         Yine yukarıdan bakıldığında adayı kıyıya bağlayan yol rahat şekilde görülebilmekte. Bu görünümüyle coğrafi oluşum olarak "tombolo" [saplı ada] özelliği göstermekte.


·         Kıyıya yaklaşık 100 metre uzaklıkta bulunan adayanormal durumlarda ancak diz seviyesine kadar gelen suda yürüyerek geçebiliyorsunuz. Bu durum sanki su üzerinde yürüyerek adaya ulaşma hissiyle adaya ulaşma gibi keyifli bir duygu yaratıyor.



·         Saplı Ada ilginç toprak yapısı, kaya oluşumları, kıyı şekilleri ve çoğu asırlık ağaçlarıyla da dikkat çekici.

·         Bazı kayalar üzerinde işlenmiş şekiller adanın eski çağlarda yerleşim yeri olarak kullanıldığına işaret ediyor.

·         Saplı Ada günümüzde sit alanı olarak koruma altında ve tesisleşmeye kapalı. Burayı gezmeyi düşünenlerin bazı ihtiyaçlar için tedbirli olmasında yarar var. Herhangi bir tesis yok ama tur sırasında barakası traktörü koyun ve keçilerini topladığı ağıllarıyla birileri ile karşılaşabilirsiniz.

Saplı Ada´nın oluşum hikayesi de ilginç.Burası volkanik bir ada. MÖ 1500 lü yıllarda Ege Denizi´ inde meydana gelen büyük bir volkanik patlama son6cu ortaya çıkan kül lav ve katı volkanik malzemelerin birikmesiyle oluşmuş. Adayı gezerken kıyı şekilleri ve kayalar incelendiğinde ya da toprak 15-20 cm kazıldığında volkanizmanın etkisini görmek mümkün.

Küçük bir ada, etrafını keyifli bir yürüyüşle yaklaşık 2000 adımda turlayabiliyorsunuz. Fotoğraf meraklıları ve kamp severler için güzel bir ortam.

Bir rivayetle bitirelim, rivayet olunur ki Saplı Adayı gezenler 10 tane çakıl taçı alıp yanlarında götürürlerse ömürlerin10 yıl uzarmış.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER