AHMET GAZİ CAMİİ ÇİNE

 

Anadolu’da sayıları pek fazla olmayan beylikler dönemi camilerindendir. Aydın Çine ilçesinin Eski Çine Köyü’nde bulunan cami 1308 yılında inşa edilmiştir.

Yapılışı hakkında ayrıntılı ve net bilgiler olmasa da Menteşe oğullarından Orhan Bey döneminde oğlu Hızır Bey tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. 14. Yüzyılın ikinci yarısında Menteşeoğlu Ahmet Gazi tarafından geniş çaplı yenileme çalışması yapılmıştır.



Döneminin en geniş kubbesine sahip (yaklaşık 17 m) cami aynı zamanda Aydın’ın en eski camisidir. Ulu Cami olarak da adlandırılır. Yaklaşık 400 metre karelik alana sahiptir ve kare planlıdır.

Beylikler dönemi mimari özelliğini taşıyan cami kesme moloz taşlardan inşa edilmiştir. Ancak çok sayıda onarım ve iyileştirme çalışmaları özgün yapısını biraz bozmuştur. (2020 Temmuz’unda restorasyon çalışmaları nedeniyle ancak dışarıdan gezip fotoğraflayabildim) Yapıldığı dönemde doğu kısmına bitişik olan merdivenli minaresi günümüzde yoktur.



Dış mimarisi ve iç işlemeleriyle gösterişsiz sade bir camidir. Ama ülkemizdeki en eski camilerden biri olması ve yüzyılların yaşanmışlığını hissetmek için gezilip görülmelidir.

Yolunuz bu yana düşerse yakınlarda bulunan Alabanda ve Alinda antik kentlerini de mutlaka görmelisiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER