TOPHANE KASRI




Tophane Kasrı Tophane meydanında Nusretiye Camii yanında yer almaktadır. Kasır 1841 yılında İngiliz Mimar William James Smith’e yaptırılmaya başlanmış, inşaası Tophane Müşiri Halil Paşa tarafından 1851-52 yıllarında tamamlanmıştır.

Kasır ilk yıllarında Tophane’deki askeri birlikleri ziyarete gelen padişahların dinlenmesi ya da şehre deniz yoluyla gelen yabancı devlet adamlarının karşılanması amacıyla kullanılmıştır.Sonraki yıllarda; 1.Dünya savaşı, Lozan Barışı sonrası ve 2.Dünya savaşı yıllarında da toplantılar, konferanslar ve mahkeme olarak aktif şekilde kullanılmıştır.

Yapıldığı yıllarda denizin hemen yanında bulunan kasır liman binalarının yapımıyla günümüzde oldukça içeride kalmıştır. O dönemlerde mimarisi ve güzelliğiyle meydanın en dikkat çekici yapısı olan kasır bügun maalesef düzensiz büyüyen ağaçların arasında kaybolup gitmiştir.Tophane Kasrı bugün Mimar Sinan Üniversitesi tarafından kullanılmaktadır.



Kasır 22x10 metre boyutlarında dikdörtgen planlı yapıdır.İki katlı olarak inşa edilmiştir. Ana giriş deniz cephesinde, dört kolonun taşıdığı balkon görünümlüdür. Yapının cephesi oldukça süslü olup, madalyonlar, kurdeleler, yatay ve dikey konumda yerleştirilmiş bitkisel motifler kullanılmıştır. Osmanlı mimari üslubunun Avrupa mimari üslubuna geçiş öğelerini barındıran kasırda ikinci kata yerleştirilen konsollar ve bu çıkmalardaki barok süslemeler dikkat çekmektedir.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER