KULA PERİBACALARI

Kula Evleri

KULA;
Kula mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile Ege’nin ilçelerinden biridir. 

Manisa'ya bağlı ilçede; tarihi 18 bin yıl öncesine kadar dayanan ilkel insanın ayak izlerine (bu arada meraklısı için ayak izlerinden biri Ege Üniv Tabiat Tarihi Müzesinde muhafaza ediliyor), sayısı 500 e yaklaşan volkan konilerine, Osmanlı dönemini yansıtan evleriyle görülmeye değer.






Sandal Volkanı(Divlit)
Ünlü tarihçi Strabon’un 2000 sene önce yöreyi dolaşarak gördüğü manzaradan dolayı buraya Katakekaumene (Yanık Yöre) adını vermiştir.Kula yöresi Küçük Asya’nın ve Anadolu'nun  en genç volkan konileri, lav akıntılarına sahiptir.
Özellikle sandal Köyü yakınlarındaki sandal Volkanı ile Kula'nın batısında kalan Kara Divlit tipik volkan konilerindendir.






Ülkemizde peribacası deyince akla tabii ki Kapadokya yöresi gelir. Ancak Kula yakınlarındaki volkanik arazide çok güzel peibacası oluşumlarına rastlanmaktadır. kula'ya yaklaşık 18 km. uzaklıkta Burgaz  Köyü'nden sonra sol tarafa baktığınızda bu harika jeolojik oluşumları görebilirsiniz.

Kumlu, killi, kireçli yapıya sahip sert yüzeyli toprak yamaçlar rüzgâr ve yağışlarla aşınarak ilginç görüntüler vermektedir. Kapadokya’ya benzerliğinden esinlenen bazı gezginler buraya “Kuladokya” adını takmışlardır. 

Manisa'nın Kula ilçesinin ve Ege Bölgesi'nin en önemli jeolojik miraslarından biri olan  tarafından  ilan edildi. Kula Peribacaları, Türkiye'nin 107. Tabiat Anıtı oldu. 

FOTOĞRAFLAR











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER