ST.HİLARİON KALESİ GİRNE

 


Kuzey Kıbrıs gezi planlarında mutlaka liste başı yerlerden biri St.Hilarion Kalesi oluyor. Gerçekten de Girne’ye yolu düşenler mutlaka buraya uğramalı. Mimarisi, kurulduğu yerin konumunun güzelliği ve gezmenin zorluğuyla muhteşem bir kale.

Beşparmak Dağları’nda üç önemli kale var; St.Hilarion, Kantara ve Bufavento. Bunlar içinde en dikkat çekicisi St.Hilarion. Diğerleri hem Girne şehir merkezine çok uzak ve ulaşımı daha zorlu hem de St.Hilarion kadar görkemli ve sağlam değil. O nedenle Kıbrıs gezi planlarına bir kale yazılacaksa mutlaka St.Hilarion Kalesi olmalı.

St. Hilarion Kalesi Girne’ye ve Akdeniz’e hakim konumda, Beşparmak Dağları’nın 731 metre yüksekliğine kurulmuş. 7.Yüzyılda başlayan Arap akınlarına karşı ada halkını koruma, denizden gelecek saldırılardan haberdar olma amacıyla Bizanslılar tarafından yaptırılmış. Kalenin üst bölümlerine çıkıldıkça muhteşem Girne ve Akdeniz manzarası konumunun güzelliğini gösteriyor. Havanın çok açık olduğu günlerde Türkiye kıyılarının bile görülebildiği söyleniyor.


St.Hilarion Kalesi kayalık tepeler üzerine üç kısım halinde inşa edilmiş. Kale kapısından girişle başlayan ilk bölümde askerlerin ve kale çalışanlarının konakladığı alanlar, hayvanların kaldığı yerler ve bunların ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmış sarnıçlar bulunuyor.

Buradan yürüyüş yolu ve basamaklarla kısa bir ilerleyişle ikinci bölüme geçiliyor. Bu bölümde; kraliyet sarayının bir kısmı,Bizans Kilisesi,mutfak, kiler, kışla ve komutan odası gibi yapılar bulunuyor. Panoramik Girne manzarası ikinci kısımdan itibaren başlıyor. Ziyaretçilerin bir bölümü turunu ikinci kısımla tamamlıyor. Ama ayaklarınıza güveniyorsanız, yanınızda içecek suyunuz varsa ve ayakkabılarınız da uygunsa üçüncü bölüme mutlaka ulaşmalısınız.


Zirveye çıktığınızda bir tepenin üstünde Prens Jhon kulesi, diğer tepedeki düzlükte de kraliyet sarayı karşılıyor. En yüksek noktadasınız ve Beşparmak Dağları’ndan Girne’ye ve Akdeniz’e mükemmel manzarayı izlemek kaldı.

Kuzey Kıbrıs’a, Girne’ye gelip burayı görmeden dönenler çok şey kaybetmiş demektir.

Ulaşım ve ziyaret

St.Hilarion Kalesi Girne merkeze yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta ve ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Girne-Lefkoşa yolunu devam edip St.Hilarion sapağından dönerek 5 kilometrelik bir rampa yolu tırmanarak ulaşılıyor.

Haftanın her günü ziyarete açık. Ziyaret sabah 08 de başlıyor, kapanış saati özellikle kış mevsiminde oldukça erken. 14.30 dan sonra giriş kapanıyor ve ücret 50 TL.

 







 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER