SELÇUKLU TERSANESİ ALANYA

 

SELÇUKLU TERSANESİ ALANYA

Tersane Alanya’daki Selçuklu dönemi eserlerindendir. Alanya Kalesi’nin eteğinde Kızıl Kule yakınlarındadır. Alanya (Alaiye) kentinin fethinden 6 yıl sonra yaptırılmıştır. Kentte Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan eserlerdendir. Yapımına 1228 yılında başlanmış ve inşaatı bir yılda tamamlanmıştır.


Tersane kemerli beş gözden oluşmaktadır. Denize bakan cephesi 56.5 metre genişliğindedir ve derinliği 44 metredir. Alanya tersanesi Selçukluların Akdeniz’de yaptırdığı ilk tersanedir. Bu dönemde Sinop’ta yapılan (Yine Alaeddin Keykubad tarafından) tersaneden sonra ikinci tersanedir. Duvarların yapımında dikdörtgen kesme taşlar, kemer kısımlarında pişmiş tuğla kullanılmıştır. Üst kısmı düz dam ile örtülmüştür.  Günümüzde pek işlevi olmayan ve kapalı durumda olan muhafız kulesi ve mescid kısmı da bulunmaktadır.

Alanya Tersanesi ziyarete açıktır. Yakınında bulunan Kızıl Kule’yi ziyaret edenler genelde tersane kısmını da gezilerine eklemektedir. Zira ikisi birbirine oldukça yakın konumda.Kızıl Kule’den çıkışta kıyı boyunca surlar üzerinde düzenlenen kısa bir yürüyüş yoluyla birkaç dakikada tersaneye ulaşılmakta. Giriş kısmında bir görevlisi var ve 10 TL (2022) ücretle tersaneyi çok kısa bir turla gezmek mümkün. Gezenlerin ilgisini çekecek bir özelliği yok gibi görünse de günümüzden 800 yıl önce inşa edilen ve dimdik ayakta duran mimari eseri görmüş olmak bile etkileyici.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER