KADIRGA SOKAKLARI

 


İstanbul’un bazı semtleri vardır tarih kokar, gezenlere nostalji yaşatır. Kuzguncuk gibi, Çengelköy ve Arnavutköy gibi.Özellikle Tarihi Yarımadada hangi sokağa girseniz geçmişe güzel bir yolculuk yaparsınız. Ya yüzyılların yorgunluğunu anlatan eski bir köşk, ya restore edilip canlandırılmış rengarenk evler size ne hikayeler anlatacaktır.

Bugün nostaljiyi doyasıya yaşayacağımız Kadırga sokaklarını gezelim.





Beyazıt’tan Kadırga’ya  doğru yol alalım. Önce Gedikpaşa’da bulunan Sandukalı Camii’nin (Katip Sinan Camii) hikayesini dinleyelim. Ardından Kumkapı Meryemana Patriklik Kilisesini ve Kumkapı sokaklarını gezelim.

Ardından gezinin asıl hedefi Kadırga’ya ulaşalım.

Tavsiyem Kadırga Meydanı’nda bir kahve molası verip ardından bu meydana açılan sokakları yavaş adımlarla keşfetmek. Kadırga’da özellikle son dönemlerde aslına uygun restore edilip hem kişilerin kullanımına hem de turizme kazandırılan renkli evlerin sıralandığı sokaklar gezilmeli.


                                                 Kadırga Dönüş Sokak

Kadırga Meydanı yanındaki parkı solunuza alıp denize doğru ilerlediğinizde önce Dönüş Sokak karşılayacak bizi. Bu sokakta çoğu otel olarak kullanılan ahşap evler dikkati çekici. Sokağı bitirip sola döndüğümüzde Cinci Meydanı Sokak başlayacak. Biraz ilerleyip solunuzda bulunan sokağa döndüğünüzde Kadırga'nın en renkli en canlı evlerinin bulunduğu Şehsuvar Bey Sokağı’na ulaşacaksınız. Fotoğraf makinesini elinizden düşürmeyeceğiniz asıl yer işte burası. Doya doya anı biriktireceksiniz bu sokakta.


                                             Kadırga Cinci Meydanı Sokak

Şehsuvar Bey Sokak’ta KUDEP tarafından restore edilmiş 19.Yüzyıl sivil Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini göreceksiniz. Üstelik hepsi yaşanan canlılığını sürdüren yirmiye yakın ahşap ev.


                                                   Kadırga Şehsuvar Bey Sokak

Kadırga’ya kadar gelmişken hemen yakınında bulunan Küçük Ayasofya Camii’ni de mutlaka görmelisiniz. (http://zekeriyaipek.blogspot.com/2016/08/istanbul-camileri-kucuk-ayasofya-camii.html)


                                                  Kadırga Meydanı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER