İLGİNÇ HİKAYELER İLGİNÇ MEKANLAR "SANDUKALI CAMİİ-KATİP SİNAN CAMİİ"

 


İstanbul’da bulunan Osmanlı Dönemi camilerinin bazıları sadece mimari özellikleriyle değil ilginç hikayeleriyle de ünlüdür. Zaman zaman bu ilginç camileri ve hikayelerini paylaşıyorum.

Bu camilerden biri de Kadırga Gedikpaşa arasında bulunan Katip Sinan  Camii ya da namı diğer Sandukalı Camii’dir.

Çoğumuzun gezerken dikkatini çekmiştir, tarihi camilerin çoğunun avlusunda (haziresi) mezarlık bulunmaktadır. Genellikle camilerin ön ya da arka avlusunda bulunan bu mezarlıkları incelediğinizde ismine hiç yabancı olmadığınız şahsiyetlerin kabirlerini görebilir ya da ilginç hikayelere şahit olabilirsiniz.

Bugün Beyazıt’tan Kadırga’ya doğru giderken karşımıza çıkacak Katip Sinan Camii’ni gezeceğiz.Cami öyle İstanbul’un görkemli ve çok bilinen camilerinden değil.Cami, 1496 tarihinde Fatih Sultan Mehmed Han’ın oğlu Sultan İkinci Bayezid Han devrinde Matbah-ı amire katibi yani Osmanlı sarayının mutfak katibi, Katip Sinan isimli biri tarafından yaptırılmış. Ama hikaye caminin yapılışı ya da mimarisi üzerine değil. Birçok kaynakta anlatılan hikayesi dikkat çekici.

Anlatılır ki; “Katip Sinan cami yapılırken bir vasiyette bulunur. Der ki; Eğer ölürsem beni buraya gömün. Ama kaynaklara göre kubbenin yanına gömün der. Tabi Müslümanlar bunu dinlemez bu vasiyeti yerine getirmezler.Katip Sinan’ı caminin yanına, yani toprağa gömerler. Cemaat evine gider, sabah camie geldiklerinde mezarın açıldığını ve sandukanın caminin kubbesinde bulunduğunu görürler. Sandukayı alıp defin işlemini tekrar gerçekleştirirler. Ama olay burada bitmez ertesi gün camiye gelenler aynı olayın yine yaşandığını görürler yine gömerler ve bu olay üç  gün sürer. Cemaat şaşkınlık içinde bu olayda bir keramet var düşüncesi ile Katip Sinan’ın naaşını vasiyet ettiği gibi çatıda ki kubbenin eteğine yaptırdıkları bir sanduka ile gömerler.”

Tabi isteyen inanıp inanmamakta serbest.  Ancak yolu bu caminin olduğu semte düşenler kubbede bulunan sandukayı görüp sebebini merak edecektir.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER