ARPAZ BEYLER KONAĞI

 


ARPAZ BEYLER KONAĞI

Nazilli’ye bağlı Esenköy’de (eski ismiyle Arpaz) yer alan konak 18. Ve 19. Yüzyıllarda zayıflayan Osmanlı yönetimi nedeniyle yerel otorite ortaya çıkan Arpaz ailesine ait.

Konak yöredeki efe ve çetelerin saldırılarına karşı yapılan Arpaz Kulesi ile birlikte düşünülmeli aslında. Kulenin hemen karşısında yer alan konaktan saldırı sırasında kuleye geçmeyi sağlayan çekme köprü olduğunu bugünkü makara yataklarından anlıyorsunuz.




Arpaz Beyler Konağı , iki katlı kargir ve kerpiç bir yapıdır. Giriş katında görülebilecek kayda değer bir şey bulunmayan konağın ikinci katındaki hanay adı verilen kısımla odalardaki tavan ve duvarları oluşturan ahşap işlemeler görülmeye değer. Ayrıca tavanda yer alan çarkıfelek motifleri dikkati çekiyor.





Konak ve kulenin mirasçıları İstanbul gibi uzak yerlerde yaşadıkları için konak kendi haline terk edilmiş durumda. Konağı ve müştemilatını beklemek görevini yerine getiren kişi hariç kimseyi görmeniz mümkün değil. Halbuki bu konak ve kulenin biran önce restore edilip korunması gerek.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER