ALİNDA AGORASI

 



Alinda Agorası

Agora, antik kentlerde ticari, dini ve siyasi faaliyetlerin gerçekleştikleri yerlere verilen addır. O nedenle bu kentlerin en önemli ve en hareketli yerleri olarak kabul edilir.

Antik agoralar çoğunlukla ticari faaliyetlerle ön plana çıkar.Tek katlı ya da birkaç katlı olan agoralar çoğunlukla yan yana sıralan dükkanların bulunduğu alanlardır.

Alinda Antik Kenti Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde bulunan ve henüz kazı çalışmaları yapılmayan ören yerlerimizdendir. Ülkemizde mermerin kullanılmadığı ve yörede yaygın olarak bulunan granit bloklardan inşa edilmiştir.

Alinda Agorası ülkemizin en dikkat çekici antik agoralardandır.Agora Alinda’nın ayakta kalabilen en önemli yapısıdır. Tamamen düzgün granit bloklarından oluşan dikdörtgen planlı agoranın üç katlı olduğu görülür.




Antik kentin Karpuzlu tarafından girişinde yer alan agoranın güneyinde üst katı stoa (Antik kentlerde üstü kapalı sütunlu galeriler) olarak düzenlenmiş Pazar yeri görülür. Agora doğu-batı yönünde uzanmaktadır. Yaklaşık 99 metre uzunluğunda ve 15 metre yüksekliğindedir.

Alinda agorasının alt katı ikişerli sıra halinde dizilen ve dükkan işlevi gördüğü düşünülen odalara bölünmüştür. Bu odalara çoğunluğu kemerli kapılardan girilir.

Orta kat günümüze ulaşan sütunlardan da anlaşılacağı üzere uzunlamasına bir sıra halinde bu sütunlarla ikiye bölünmüştür.Orta katı alt kattan ayıran bölümün ahşap olduğu düşünülmektedir.

Üst kattan günümüze pek bir şey ulaşmamıştır ama olasılıkla orta kat gibidir.

Alinda’nın ilginç özelliklerinden biri de hiçbir yerde heykele hatta heykel kaidesine rastlanmamış olmasıdır.Alinda antik kenti ve özellikle agorası ve panoramik manzarasıyla tiyatrosu mutlaka zaman ayırıp görülmeye değer.

Alinda kenti gezinize Alabanda Antik kentini ve Aydın çevresindeki güzellikleri de eklemeyi unutmamalısınız.

 











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER