İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR,AYIN BİRİ KİLİSESİ


İnanırız ya da gülüp geçeriz ama çevremizde önemli bir kesimin değişik alanlardan çare umduğunu duyarız. Kimimiz yıllardır anlatılan hikayelere inanır, kimimiz duyduğumuz bir camiden,kiliseden, türbeden yani kutsal saydığımız mekanlardan medet bekleriz..

Kutsal olduğuna inanılan, dertlere çare olduğu düşünülen mekanların en tanınanlarından biri de ayın ilk günü binlerce İstanbul’lunun ziyaret akınına uğrayan “Ayın Biri Kilisesi”dir.



Vefa Kilisesi olarak da bilinen Ayın Biri Kilisesi Büyükada’daki Aya Yorgi ile birlikte İstanbul’un en özel iki kilisesinden. Hatta burası kilisenin altından çıktığı varsayılan ve nerdeyse bin yıldır kutsal kabul edilen sudan dolayı “Meryem Ana Ayazması “ olarak da biliniyor.yani halkın gözünde bu kilisenin marifeti çok.

Peki neden ayın biri?
Hayatta her şeyin bir anahtarı var değil mi? Ev almayı  mı hayal ediyorsunuz yoksa araba mı? Anahtarı burada. Kısmet açmak mı niyetiniz, gideni geri döndürmek mi yoksa çocuk sahibi olmak mı? Bunların da anahtarı burada. Ayın her günü ziyaret edilebilen kilise her ayın birinci günü gidildiğinde ayrı bir önem taşıyor. Çoğunluğu Müslüman olan ziyaretçi kuyruğu sizi kiliseye ulaştırdığında olmasını istediğiniz her bir dilek için ayrı bir anahtar alıyorsunuz (tabii küçük bir ücret karşılığında).Dileğiniz gerçekleştiğinde aldığınız bu anahtarı bir başkasının kullanması için buraya geri getirmek bir başka ritüel.



Yoğun bir insan kalabalığıyla hareketli bir gün yaşayacaksınız. Kimi anahtarlar peşinde, kimi ayazmadan şişelere su doldurmada, kimi papazlara dualar ettirmede kimi de dileklerim kabul oldu diye lokum dağıtmada.

Ayın biri kilisesini bulmak çok zor değil. İster Unkapanı’ndan ister Vefa üzerinden gelin Katip Çelebi Caddesinde İMÇ bloklarının hemen arkasında pembe duvarlarıyla karşınıza çıkacak. Zaten gidişiniz ayın birine denk gelirse insan kuyruğunu takip edin yeter..







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER