İASOS ANTİK KENTİ


İasos,antik kentler zengini Muğla’da yer alıyor. Kent, Milasa 28 km. uzaklıktaki Kıyıkışlacık Köyü içerisindeki üç tarafı denizle çevrili bir yarımada üzerine kurulmuştur. Köye girişte sol tarafta bulunan antik kentin kalıntıları kıyıdan tepeye doğru uzanıyor. Hatta denizde de antik kent kalıntılarını görebiliyorsunuz.Girişte küçük bir güvenlik kulübesi olmasına rağmen çoğunlukla görevli olmadığından giriş serbest.


Mitolojiye göre Argostan gelenler tarafından kurulduğu ve ismini kolonistlerin başı Iasostan aldığı söylenmektedir.Kentin kurulduğu alan önceleri bir ada iken kara ile birleşmiş ve ada, yarımada haline dönmüştür.

Antik kente ait önemli yapılar bu yarımada üzerinde yer almaktadır. Büyük sur, su kemerleri, mezarlar ile balık pazarı olarak adlandırılan yapı ise sur dısında yer almaktadır. İasosda yapılan kazılarda kentteki en eski yerleşimin M.Ö. 3. bin sonuna kadar uzandığı tespit edilmiştir.



1960 yılından bu yana İtalyan Arkeoloji heyeti tarafından kazı çalışmaları yürütülen İasos’ta bir çok yapı ortaya çıkarılmıştır. Kemerli bir kapıdan girilen kentte ilk olarak Agora karşılar ziyaretçilerini. Agoranın güneybatısında günümüze en sağlam biçimde ulaşan meclis binası (bouleterion) yer alır.

Kent meclisi olarak kullanılan yapı daire biçimli orkestra ve onun arkasında yer alan dört merdivenle üç bölüme ayrılmıştır. Oturma sıralarının altı tonozlarla desteklenmiştir.  Yapımı, İasosun Miletlilerin kontrolü olduğu dönem olan MS 1. yüzyıla dayanmaktadır. Birisi binanın kuzey tarafında, diğeri de binanın ön duvarında bulunan iki girişle toplantı odasına ulaşılabilmektedir.  



Agoranın etrafını saran stoalar bulunan yazıtlara göre M.S. 130 yıllarında yapılmıştır. Agoranın güney batı köşesindeki geniş düzlükte Artemis Astias Tapınaği yer almaktadır. Tiyatro, kentin ortasında yer alan yükseltinin kuzey doğu yamacında kurulmustur. Tiyatronun skene binası cephesi yaklaşık 61 m. dolayındadır.

İasos’ta,kentin en yüksek kesiminde ve tam ortasında Ortaçağ kalesi yer alır. Yaklaşık kareye yakın bir plana sahip kalenin, kalınlığı 2 m.yi bulan duvarları vardır. Oldukça sağlam yapı içinde bir de sarnıç bulunmaktadır.

Kıyıkışlacık Köyü girişinde sağ tarafa devam edildiğinde kentteki en ünlü mezarı olan ve halk arasında Balık Pazarı olarak bilinen Roma Dönemine ait anıt mezar bulunur.Burası günümüzde köyün küçük müzesi olarak kullanılmaktadır.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER