ULU CAMİİ ERZURUM


1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nin ardından Anadolu’da birçok Türk beyliği kurulmuştur. Anadolu topraklarında kurulan ilk beylik Saltuklu Beyliğidir. Beylik Erzurum’da kurulmuş ve bu şehri başkenti yapmıştır.Dolayısıyla Erzurum şehrinde Selçuklu/Saltuklu mimarisini yansıtan ölümsüz eserler bırakmışlardır.

Bu eserler arasında en ünlülerinden biri Erzurum Ulu Camii’dir (Atabey Camii/Atabeg Camii)
Bugün ülkemizin birçok şehrinde ulu cami olarak adlandırılan camiler bulunmaktadır. Cami-i Kebir, Büyük Cami gibi isimler alan bu ibadet yerleri genelde kuruldukları dönemlerde halkın özellikle bayram ve Cuma namazlarını bir yerde kılmalarını sağlamak gibi amaçlar da taşımıştır. Yine bu tür camiler şehrin en büyük ve abidevi camileri olma özelliklerini de taşımışlarıdr.


Erzurum Ulu Camii, 1179 yılında Saltuklu Meliki Nasirüddün Muhammed Bey'in döneminde inşa edilmiştir.Bilinen isimlerinden olan Atabeg ismini ise Irak Selçukluları Sultanı Atabeg Kızıl Arslan'dan almıştır. 


Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biridir ve 6000 kişilik bir cemaat kapasitesine sahiptir. Bu kapasite, şehrin en büyük camisi olduğunun bir kanıtı... Caminin ikisi doğuda, üçü kuzeyde olmak üzere beş kapısı bulunmakta olup, hiçbir kapı mimari açıdan birbirine benzememekte… Kitabelerinin her biri incelendiğinde günümüze kadar beş kez onarım geçirdiği görülüyor.

IV. Murat döneminde erzak deposu olarak kullanılan günümüzde ise cami olarak işlevselliğine devam eden Erzurum Ulu Camii, görkemli mimarisiyle turistlere de ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

            (Erzurum Ulu Camii ve Cumhuriyet Caddesi 1900 ler)

Erzurum’u gezmeyi planlayanların yolu mutlaka şehrin merkezini boydan boya geçen Cumhuriyet Caddesine düşecektir. Zaten görülmesi gereken birçok tarihi ve kültürel değer bu cadde üzerindedir. Lalapaşa Camii, Yakutiye Medresesi, Çifte Minareler, Taşmağazalar , Erzurum Kalesi ve Ulu Camii gibi.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER