BÜYÜKDERE SARIYER


Yüzyıllarca Osmanlı’nın sayfiye yeri olan Sarıyer, günümüz İstanbul’unun Karadeniz’e açılan kapısı ve en bilinen ilçelerindendir.Bazıları için balıkçılığın merkezidir. Bazıları için kafa dinleme yeridir. Tarihi değerleriyle de ünlüdür doğal güzellikleriyle de.


Sarıyer ilçesinin tarihi en eski semtlerinden biri Büyükdere’dir. Boğaziçi kıyılarında tarihi konaklarıyla, piyasa caddesiyle, çay bahçeleriyle, kiliseleriyle ve kazıklı yoluyla Sarıyer’de günü en hareketli geçiren semttir.



Büyükdere bir hoşgörü semtidir. Günümüzde sayıları çok az kalsa da Rumların, Ermenilerin Türklerle iç içe yaşamış olduğu semtlerdendir. Um ve Ermeni sayısının etkisini bugün semtte bulunan üç Ermeni ve bir Rum kilisesinin varlığından anlamak mümkündür.Büyükdere'de bunlara karşılık bir cami yer almaktadır.Rumların Yunanistan'a göçünden sonra Rum sayısı yok deninceye kadar azalmıştır.Yaklaşık 40 yıl önce Anadolu'dan göçler alınmaya başlanmış, bu göçlerin çoğu Karadeniz'den alınmıştır.


Büyükdere İstanbul'un güzel semtlerinden birisidir. Piyasa Caddesi’nde yoğunluğu yaşamak, ara sokaklarda tarih kokusunu hissetmek ve tarihi konakları fotoğraflamak, kazıklı yol kıyısında çay ve kahvenizi yudumlamak, hala mahalle kültürünü hissettiren halkla sohbet etmek için bile arada Büyükdere ziyaret edilmelidir.

Son bir not; Büyükdere'ye gelmişseniz hemen yakında bulunan Sadberk Koç Müzesini de gezi programınıza almalısınız.
















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER