HÜDAVENDİGAR CAMİİ ASSOS " ÖZELLİKLERİYLE ŞIRA DIŞI BİR CAMİİ"


Hüdavendigar Camii, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü’nde yer almaktadır. Assos akropolünün kuzeyinde cephesi Behramkale Köyü’ne dönük olarak inşa edilmiştir. I.Murat tarafından yaptırılan caminin kesin inşa tarihi bilinmemektedir.  Ancak I.Murat 1365 yılında kazandığı Sırp Sındığı zaferinin etkisi ve savaş ganimetlerinin katkısıyla bu tarihten sonra cami ve külliyeler yaptırmıştır. O nedenle bu cami de 14. Yüzyıla tarihlendirilmektedir.



  • ·         Assos antik kenti kalıntılarıyla iç içedir.
  • ·         Kare planlı ve tek kubbeli yapısıyla Bursa’daki Hüdavendigar Camii’ne benzemektedir.
  • ·         Yer yer kireci dökülmüş  duvarlarında kök boyasıyla yapılmış kadırga resimleri orijinalliğini artırmaktadır. Bu özelliğiyle tektir. Resimleri Assos’un bir liman kenti olmasına bağlayanlar da vardır.
  • ·         Caminin giriş kapısı ilginç özelliğiyle dikkati çekmektedir.  Bu kapı, kendisinden daha eski olan Cornelius kentinin kapısıdır. Cornelius Kilisesi'nin onarılmasını emreden Kral  Skamandros'un yazdığı yazılar hala Hüdavendigar Camii'nin kapısında yer almaktadır.





Köyün en üst mahallesi olan Camialtı mevkiinden iki sıralı, seyrek taş evler arasından dik olarak tırmanan antik taş yoldan önce üzerinde tek tük otların izlendiği kurşunî renkli, yağmur ve rüzgârların yiyip bitiremediği kesilmiş düz satıhlı taş ocaklarına, sonra da Camiye ulaşılır.

Cami'de ilk devir Osmanlı Mimarisi'ne uygun olarak kesme taş ve tuğla duvar örgüsü bir arada görülmektedir. Kare plândan kubbeye dört köşeye yerleştirilen üçer üçgen satıhla geçilmektedir.
Caminin 1944 depreminde büyük hasar gördüğü ve yakın zamanda aslına uygun şekilde restorasyondan geçirildiği söylenmektedir.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER