IHLARA KİLİSELERİ; AĞAÇALTI KİLİSESİ


Aksaray yöresi ve özellikle Ihlara vadisi, inzivaya çekilen veya saldırılara karşı vadiye sığınan Hıristiyan din adamlarının yaptığı/yaptırdığı bir çok kiliseye sahiptir. Bunlar arasında Ağaçaltı Kilisesi (Daniel Pantonassa) dikkat çekenlerdendir. Gerek Güzelyurt tarafından Ihlara Vadisi’nin girişine çok yakın olması gerekse günümüze kadar ulaşabilmiş pekçok fresko barındırması vadideki kiliseler arasında en çok gezilenlerden olmasını sağlamıştır.


Ağaçaltı Kilisesi, Ihlara Vadisi içerisinde vadiye giriş merdivenlerinin güney kısmındadır.Gişeyi geçip merdivenlerden inince hemen sağda dikkatinizi çekecektir. 



Kilisenin asıl girişi toprak altındadır. Şimdiki giriş 2. kat olarak kabul edilen galerinin apsis kısmındandır.

Serbest haç planlıdır. Merkez mekanı yüksek kasnaklı bir kubbeyle, haç kolları beşik tonozla örtülüdür. Preikonaklast teknikle yapılan ve IX-XI yy. arasına tarihlenen freskolarda, Müjde, vahiy ziyaret, doğum,Daniel Aslanlar Çukurunda,Koimesis, Mısır’a Göç , Hz.İsa’nın vaftiz ve Hz. Meryem’in ölümü sahneleri işlenmiştir. Kubbede ise İsa’nın göğe çıkışı sahnesi yer alır.



En üstte kalan kilisedir. İçindeki resimlerin bir çoğu silinmiş olsa da hala samanlarla yapılmış hristiyanlığa ait resimler bulunmaktadır. İncilden sahnelerin yer aldığı Ağaçaltı Kilisesi eski bir kilisedir. Bu kiliseye rivayete göre belli bir kapısı olmadığı için ağaçlar yardımıyla girilip çıkılır. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmese de içindeki freskolar IX-XI yüzyıllara tarihlenmektedir.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER