İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 ÇEŞMESİ


1.III.AHMED ÇEŞMESİ

Lale Devri padişahlarından 3. Ahmed, çeşme ve sebil yapımına özen göstermiş. Kendi adını taşıyan çeşmelerden biri, Topkapı Sarayı ile Ayasofya arasında bulunuyor. Mimar Ahmed Ağa'ya  yaptırılmış. Meydan çeşmelerinin en önemlisi olarak görülüyor. 1729'da Topkapı Sarayı'nın Bab-ı Humayun kapısının önüne inşa ettirilmiş. Dört bir yanı taş, bronz ve ahşap işçiliğinin en güzel örnekleriyle süslü. Yapıldığı dönem itibariyle sade değil tam aksine lüksün, bolluğun ve güzelliğin sembolü olarak inşa edilmiş. Barok taş süslemelerinin yanında geleneksel Türk çini işçiliğinin de örneklerini taşıyor. Çinileri Tekfur Sarayı atölyelerinde yapılmış. Dikdörtgen planlı çeşmenin köşeleri, yarım yuvarlak çıkıntılardan oluşuyor. Her cephenin ortasında bir çeşme, her çeşme ve sebilin arasında da mihrap biçimli birer niş var. Çatısı ahşap saçaklı bir kurşun kaplama ile örtülü.




2.TOPHANE  MEYDANI ÇEŞMESİ
Kılıç Ali Paşa Camii'nin kuzeyinde, Tophane Meydan'ında. Mimarisi gösterişsiz ve sade olan bu çeşme, 1. Mahmud tarafından Taksim Suyu Tesisleri'nin bitiminden sonra 1732'de yaptırılımış. Dört tarafı aynı tipte mermerden oluşuyor. Ortasında sivri mümas ve pirinç musluklu birer musluk ve yalak, çeşmenin her iki yanında, içinde meyve ve yemiş ağaçları kabartmalı saksılar var. Bir meydan çeşmesi olan Tophane Çeşmesi, Üsküdar'daki 3.Ahmed çeşmesiyle aynı. Gövdesinin üst taraflarını çepeçevre dolaşan ve her bir tarafa beşer mısralık ikişer satır halinde celli sülüs ile yazılmış, kırk mısralık uzun bir tarih kasidesi var.
3.SALİHA SULTAN ÇEŞMESİ
Azapkapı'da, Unkapanı Köprüsü ayağında, Sokullu Mehmet Paşa Camii arkasında yer alıyor. Saliha Sultan Sebili ve Çeşmesi, harap halinden 2005'te kurtuldu. Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.'nin "Tarihi Eserleri Koruma Projeleri" çerçevesinde sürdürdüğü restorasyonun ardından 15 Şubat 2006'da hizmete açıldı. Beş ay süren restorasyondan sonra özellikle çeşmenin altın varaklı çatısı ve kubbeleri aslına uygun olarak yenilendi. İlk onarımı 1950'de yapılan çeşme, 1970'lerden sonra bakımsız bir şekilde terk edilmişti. 2005'te başlanan son restorasyonla çeşmenin üst örtüsü orijinal şeklinde ahşap kubbe olarak yeniden yapıldı. Kubbe üzerindeki bozulmuş süs kubbelerinden üçü onarıldı. Çeşmenin kubbe ve kitabeleri altın varaklarla aslına uygun haline getirildi.
4.III.AHMED ÇEŞMESİ ÜSKÜDAR
Üsküdar iskele meydanının tam ortasında bulunuyor. Pek çok kişi çeşmenin adını bilmese de onun önünde buluşuyor. Padişah 3. Ahmed tarafından, annesi Gülnuş Emetullah Valide Sultan'ın hayırla yadedilmesi için 1728'de yaptırılmış. Dört yüzünde dört çeşme var. Üzerinde yine dört cepheli geniş saçaklardan oluşan ahşap bir çatısı bulunuyor. Ana orta çeşmeler kaplara su doldurmak için yanlardaki küçük çeşmeler ise su içilmesi için yapılmış. Çeşmenin üzerindeki süsler, kabartma ve dolgular binanın üstünde boşluk bırakmaksızın yerleştirilmiş. Yan ve arka cephedeki sivri kemer aynalarında ve kemer ayaklarını teşkil eden sövelerin etrafında rumi ve floral  oymalar ve ana cephedeki ana musluk aynasının üst kemer üzengisinde dizili sık oymalar var.
5.VALİDEÇEŞME BEŞİKTAŞ
1839'da Sultan Abdülmecid'in, annesi Bezmialem Valide Sultan adına yaptırdığı çeşme, hem Valideçeşme hem de Vişnezade olarak anılan mahallede, Maçka Spor Caddesi'nde bulunuyor. Dört tarafı mermer kaplama bir meydan çeşmesi. 1985'te TBMM Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı tarafından onarıldı. 2. Mahmud zamanında yaygınlaşan ampir üslubunun özelliklerini taşıyor. Musluk aynasının ekseninde birbirini çapraz kesen yivli gövdeli iki meşaleye alttan ve üstten birer kurdele dolanıyor. Bu bezeme grubunun üstünde rozetlerden oluşan ters armut biçiminde çelenk ve defne dalları var. Baştabanda eksen üzerinde yuvarlak madalyon içinde Abdülmecid'in tuğrası bulunuyor. Çeşmenin arkasında Bezmialem Valide Sultan tarafından yaptırılmış, etrafı parmaklıklarla çevrili, mihrap taşı bulunan bir namazgah var.
6.GÖKSU ÇEŞMESİ
Göksu'da Küçüksu Kasrı'nın yanında bulunan çeşmeyi 3. Selim, annesi Mihrişah Sultan için 1807'de yaptırdı. Pitoresk üslupla yapılan bu çeşme Boğaziçi resimlerini en çok süsleyen çeşmedir. Göksü ve Küçüksu dereleri arasındaki ünlü mesirenin varlığına bağlı olarak, İstanbul literatüründe özel bir yer taşır. Barok ve Ampir üsluplarının geçiş döneminde yapılmış. Deniz kenarında olduğu için yüksek bir sofa üzerine yerleştirilen çeşme, dikdörtgen planlı. Buradaki mesire yerinin önüne yapılan vapur iskelesi ve daha sonra Boğaz köprülerinin yapımı sırasında Küçüksu Çayırı'nın şantiye olarak kullanılması, eski iskele yerine yapılan kahve ve uzun yıllar süren Küçüksu Kasrı inşaatı, çeşmenin bakımsız kalmasına neden olmuş.
                                 Resim alıntıdır
7.BEREKETZADE ÇEŞMESİ GALATA
1732'de Sultan I. Mahmud zamanında, halkın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırıldı. Lale Devri'nde yapılan en güzel çeşmelerden biri. Galata Kulesi'nin Beyoğlu yönündeki yarım daire planlı avlusunu kuşatan duvarın üstünde; Büyükhendek Caddesi'yle Fırçıcı Sokağı'nın kesiştiği köşede bulunuyor. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde çeşitli onarımlar geçirerek günümüzdeki halini almış. Şu an tek cephesi bulunuyor, fakat 150 yıl önce yapılan bir gravüre bakılacak olursa, çeşmenin bir meydan çeşmesi olarak yapıldığı düşünülüyor. Süslemesinde değişik renk tonlarında saçaklar kullanılmış. Çiçek motifleri özellikle ağır basıyor.
8.ONÇEŞMELER BEYKOZ
Behruz Ağa tarafından yaptırılmış. Onçeşmeler ve İshak Ağa Çeşmesi olarak da biliniyor. Onçeşmeler adını, gece gündüz hiç durmadan akan on lülesinden almış. Birçok ressamın tuvaline, birçok şairin şiirine yansımış. Çeşmenin yıkık dökük olduğu bir vakit, halk, padişaha çektikleri susuzluk sıkıntısını aktarmış. Padişah, Sadrazam Seyit Hasan Paşa'yı görevlendirmiş. Seyit Hasan Paşa da bu konuyla ilgilenmesi için Gümrük Emini İshak Ağa'yı görevlendirmiş. Bütün masraflarını Gümrük Emini İshak Ağa tarafından karşılanan çeşme 1747 yılında yeniden yapılmış. Çeşmenin hemen önünde kalan bazı bölümleri yol çalışmaları nedeniyle yıkılmış. Ressam İbrahim Çallı'nın "İshak Ağa Çeşmesi", Ali Rıza Bey'in "Beykoz Onçeşme", Nazmi Ziya'nın "Kır" tabloları bu çeşmeyi konu alır.
9.HATİCE TURHAN VALİDE SULTAN ÇEŞMESİ EMİNÖNÜ

Eminönü Bahçekapı'da, Şeyhülislam ve Bankacılar sokaklarının kesiştiği köşede bulunuyor. 1597 yapımı. Çeşme ve sebil yanyana. Sebil, dört mermer sütunun birbirinden ayırdığı üç dökme demir pencereden oluşuyor. Her pencerenin bulunduğu bölümde yedişer su verme aralığı var. Pencerenin üstünde renkli taşlardan yapılmış sivri kemerler bulunuyor. Çeşmesi klasik tarzda mermerden yapılıp içi çinilerle donatılmış. Çeşme ve sebil, eski postane, şimdiki Türkiye İş Bankası ile aralarında bulunan bir mağazada, 1902'de çıkan yangında tamamiyle yanmış. Asar-ı Atika Müzeleri Nezareti ile Evkaf Nezareti tarafından orjinal mimarisine uygun olarak restore edilmiş.
                         Resim alıntıdır
10.MİHRİMAH SULTAN ÇEŞMESİ ÜSKÜDAR
 Üsküdar İskelesi karşısında, Mihrimah Sultan Camii'nin altında bulunuyor. Ancak caminin inşasından 133 yıl sonra, 1681'de, vakıf gelirleriyle, mütevellileri tarafından yaptırılmış. Cami ise, Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan tarafından 1540-1548'de yaptırıldı. Külliye Mimar Sinan'ın eseri.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER