KARTEPE


KARTEPE
Kocaeli’ye bağlı ilçe merkezi ve aynı adla anılan kış turizm alanlarından.İstanbul’a yakınlığı ve ulaşım kolaylığıyla son yıllarda cazibe merkezi haline gelen kayak bölgelerimizden.Kocaeli  Maşukiye üzerinden İstanbul’a yaklaşık 1,5 saat, Maşukiye’ye 20 dakika mesafede..

Yavaş yavaş Kartepe’ye yükselirken, gözünüze çarpan Sapanca Gölü’nün harika manzarası,tertemiz karı ve uygun pistleri,zirveye çıktığınızda, bir tarafta Sapanca Gölü’nün, bir tarafta İzmit Körfezi’nin panoramik görüntüsü çekilecek zahmetlere değecek güzellikte. Maşukiye'den başlayan, 17 kilometre uzunluğundaki orman yolunu takip ederek yapılacak yolculuk misafirleri bu düşler ülkesine taşıyacaktır. Kıvrımlı bir orman yolu içinde tabelaların her an geyik çıkabileceğini hatırlatması da, bu düş aleminin bir işaretidir. Bariyerlerle çevrili, ışıklandırılmış ve genişletilmiş asfalt yoldan geçildikten sonra doğanın o muhteşem güzelliği içinde kaybolmaya gelir sıra...


Tabii Kartepe’ye gelindiğinde, Maşukiye’de alabalık vadisinde yapılacak sabah kahvaltısı ve öğle yemeği (özellikle meşhur alabalığıyla) kaçırılmamalı..Akşama doğru da Sapanca’ya inip göl kıyısında bir keyif çayı içmeden ve güneşin batışını seyretmeden dönmemeli.

Kartepe’nin şimdilik olumsuz sayılabilecek tek yönü alternatifsizlik..Kayak merkezinde tek bir tesis var ve yapacağınız her faaiyette bu tesise belirli ücret ödeme durumunuz var.


Samanlı Dağı eteklerindeki yayla ve uygun doğal ortamlarda, başta izciler olmak üzere çeşitli dernek ve kuruluşlar yaz kampları düzenlenmektedir. 
Ucu bucağı olmayan bir beyazlığın kaybolup, bulutların üzerine çıkmak, bembeyaz bir düşü gerçekten yaşamak ve yaşatmak istiyorsanız buyurun Kartepe'ye...


Kayak Merkezi
Zirvesi deniz seviyesinden 1608 metre yükseklikte olan bölge meteorolojik verilere göre, kış aylarında kuzeybatı yönünden esen ve Karadeniz'i aşarak bölgeye yoğun yağış getiren karayel rüzgarı, Marmara bölgesinde ilk olarak karşılaştığı Samanlı Dağı'nın en yüksek tepesine (Kartepe) yoğun kar yağışı bırakmaktadır. Kasım ortalarında başlayan kar, nisan sonuna kadar ortalama 1,5-3 metreyi bulmaktadır.
 Yaklaşık 1250 metrede kurulu tesisleri 42 kilometrelik pist alanı ile Türkiye'nin sayılı kayak merkezlerinden olan ve Kartepe Kış Sporları Merkezi'nde, 14 adet doğal pist, 3 adet telesiyej ve 2 adet T bar (teleski) bulunmaktadır. Kayağa yeni başlayanları kolay pistler beklerken; usta kayakçılar, dik tepelerde yüksek dozda adrenalin salgılayabilirler. Özel 'baby lift' alanı da çocuklara ve çocuk kalmak isteyenlere ayrılmış durumdadır. Kayak dışında kışın snowboard, big foot, kar motosikleti, doğa yürüyüşü, dağcılık, voleybol, paintball, basketbol, futbol, trekking, bisiklet ve ATV Safari aktiviteleri yapılabilir ya da Geyik Alanı ve zirvenin keyfi çıkartılabilir. Tabii, Kartepe'ye çıkarken, dağ yolu üzerinde sucuk ekmek keyfide unutulmamalıdır.



Kartepe İlçesi
Kartepe ilçesi, Mart 2008 tarihinde 5747 sayılı kanunla; bünyesinde Köseköy, Uzunçiftilik, Uzuntarla, Eşme, Acısu, Maşukiye; Büyük Derbent, Arslanbey, Sarımeşe ve Suadiye ilk kademe belediyelerini bulundurmak suretiyle kurulmuş ve kısa bir zaman içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarının yapılanması tamamlanmıştır.
 Kartepe ilçesi, İzmit Samanlı Dağları'nın ve Kocaeli Platosu yüksekliklerinin arasında kalır. Kartepe ilçesinin bulunduğu coğrafya, tarih boyunca Asya ile Avrupa arasında göç yollarının, ticaret yollarının, İpek yolu, askeri ve hac yollarının üzerinde çok önemli bir geçit yeri olarak kullanılmıştır.
 İlçe, coğrafi konumu itibariyle Kocaeli ilinin doğu kısmında İzmit ilçesi ile Sapanca Gölü arasında bulunmaktadır. Yaz aylarında kongre ve seminer merkezi konumunda oluşu, ayrıca golf, kampcılık, binicilik, bisiklet, su kayağı ve trekking gibi sporların yapılabilir olması daha da cazip hale gelmektedir. Kış aylarında ise şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenler ve kayak tutkunları için çok önemli bir adrestir.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER