EMİNÖNÜ



Eminönü, İstanbul'un bir semtidir. Tarihî yarımada olarak bilinen kısmında yer alır. Kuzeyden Haliç, güneyden Marmara Denizi, doğudan İstanbul Boğazı ile çevrilidir. 7 Mart 2008 tarihine kadar ilçe belediyesi olan Eminönü bu tarihte kabul edilen kanunla Fatih ilçesine bağlanmıştır.
Bütünüyle İstanbul kentinin tarihi çekirdeği olan sur içinde yer alır ve merkezi alanın en canlı bölgelerinden birini oluşturur. Hafta içi veya hafta sonu farketmez heran yoğun kalabalık içindesinizdir.Osmanlı döneminde Deniz Gümrüğü ve Gümrük Eminliğinin burada bulunması sebebiyle Eminönü adını almış, Fatih ilçesiyle birlikte cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul'un merkezi ilçesi olmuştur.

Nüfusu 1955 yılına kadar artmaya devam eden Eminönü'nün önemli semtleri, zamanla konut alanı olmaktan çıkıp, ticaret bölgesine dönüşmüştür.Günümüzde Tahtakale’si,Doğubank’ı, Mısır Çarşısı ve mağazalarıyla hep hareket halindedir.


İstanbul’un Haliç girişinde, kentin kurulduğundan bugüne var olan limanın, Sirkeci’yle birlikte önemli bir bölümünü Eminönü semti oluşturmaktadır. Kent yaşamının önemli bir odağı olduğu kadar, dünyanın en önemli limanlarından birinin merkezi olan bu semt, Unkapanı yolu üzerinde yer alan İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Eminönü Kampüsü'nden başlayıp İstanbul Ticaret Odası’nın binası ile devam eden ve Sirkeci'ye kadar uzanan kıyı şeridi ve onun hemen arkasındaki çarşı bölgesini kapsamaktadır
EMİNÖNÜ ÇEVRESİNDE GEZİLECEK YERLER

Eminönü, İstanbul'un tarihi yarımadasında hareketli ve turistik yerlerden birisi. Yeni Camii'nin etrafında ve Eminönü meydanında İstanbul'un canlı tarihini gözlemleyebilir, her çeşit baharatı bulabilineceğiniz tarihi Mısır Çarşısını gezebilirsiniz....
Eminönü Meydanı, Eminönü semtinde ve yine İstanbulluların ve turistlerin çok sık ziyaret ettiği bir meydandır. Meşhur Mısır çarşısı, Tarihi Sirkeci Tren Garı ve Yeni Camii de buradadır. Çok sayıda elektronik eşya, beyaz eşya, giyim, tekstil ve daha pek çok ürünü çok uygun fiyatlarda buradaki mağazalarda bulmak mümkün.

Mısır Çarşısı

Eminönü meydanında bulunan ve Yeni Camii külliyesi dahilinde kurulu bulunan Mısır Çarşısı da Kapalı Çarşı'dan sonra gelen en popüler çarşı. Burada her çeşit baharat bulmak mümkün.

Yeni Camii külliyesinin en önemli yapısı olan Mısır Çarşısı, döneminde Mısır'dan gelen malların ve özellikle baharatların satıldığı bir yer olması sebebiyle bu isimle anılmaktadır. Her çeşit baharat ve şifalı bitkilerin satıldığı Mısır Çarşısı İstanbul'un popüler yerlerinden ve çarşılarından birisidir.

İş Bankası Müzesi

İstanbul Eminönü'nde bulunan Türkiye İş Bankası Müzesi, Yeni Camii ve büyük Postane binasının arasında yer almakta olup tarihi 1898 yıllarına dayanmaktadır. Müze 14 Kasım 2007 tarihinde halka açılmıştır.
Müze, Türkiye İş Bankası'nın kurulduğu günden bugüne kadar Türkiye'nin ekonomik gelişimine tanıklık eden bankacılık ve kurumsal yapı ile ilgili belgelerin, bankacılık gereçlerinin, iletişim araçlarının, fotoğrafların, resimlerin, reklam ve promosyon malzemelerinin, filmlerin güvenli bir ortamda saklanması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması işlevini üstlenmektedir.

Yeni Camii

Yeni Camii, İstanbul Eminönü'nde Galata Köprüsü'nün ucunda yer almaktadır. Yeni Camii'nin inşasına Sultan III.Mehmet'İn annesi Safiye Sultan'ın isteğiyle 1597 yılında başlanmış ancak padişahın ölümüyle inşaat askıya alınmış, Camii, Sultan IV.Mehmet'in annesi Turhan Hatice Sultan döneminde 1663 yılında tamamlanmıştır. Yeni Camii, mimarisiyle göz kamaştırmakta ve büyük bir avlusu bulunmaktadır. Camiinin iç mekanı türkuaz, mavi ve beyaz renkli motifler ve İznik çinileriyle süslüdür.

Rüstem Paşa Camii
Rüstem Paşa Cami, İstanbul, Tahtakale semtinde Hasırcılar Çarşısı içinde yer alan cami.
Kanuni Sultan Süleyman'ın Sadrazamlarından ve aynı zamanda kızı Mihrimah Sultan'ın kocası olan Damat Rüstem Paşa için Mimar Sinan'a yaptırıldı (1561). Caminin yerinde önce Halil Efendi Mescidi vardı. Bu mescidin yeri çukurda kaldığı için Mimar Sinan, mescidin altına dükkânlar yaparak bir subasman meydana getirdi. Rüstem Paşa Camii, mescidin yerinde kuruldu.
Camiye iki yandan merdivenle çıkılır. Planı dikdörtgendir, merkezi kubbe kemerlerle dört fil ayağına ve sütunlara oturur. Son cemaat yeri altı sütunlu ve beş kubbelidir. Önüne sonradan kemerler, sütunlar ve ahşap çatılı, saçaklı bir kısım eklendi. Rüstem Paşa Camii'nin kubbe eteklerine kadar her tarafı çinilerle kaplıdır. Özellikle lale motifli çiniler, Osmanlı çini sanatının en başarılı örneklerinden sayılır. Caminin şadırvanı sol taraftadır.


Eminönü'nün klasik binaları








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER