DİLEK YARIMADASI MİLLİ PARKI


Dilek Yarımadası tam adıyla Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, Aydın il sınırları içinde Dilek Dağı'nın Ege Denizi'ne uzandığı son noktada yer alan ve yaklaşık 20 km uzunluğunda ve ortalama 6 km genişliğindeki yarımadadır.
Millî Park 27.675 hektarlık bir alana sahiptir. Bu alanın 10.985 hektarı 19.05.1966 yılında Millî Park ilan edilen Dilek Yarımadasına, 16.690 hektarı 1994 yılında Milli Park ilan edilen Büyük Menderes Deltasına aittir.

Karşısında Yunanistan'a ait Ege adalarından Sisam adası bulunan Millî Parkın Dilek Yarımadası bölümü, Samsun Dağları'nın Ege Denizi'ne doğru uzanan son noktasıdır. Jeolojik yapısı; Paleozoik şistler, Mezozoik kalkerler ve mermerler ile Neojen tortul kütlelerden meydana gelmiştir. Yarımadanın morfolojik yapısı içinde birçok tepe, vadi, kanyon ve koy bulunur. Ortalama 650 m yüksekliğe sahip yarımadanın en yüksek yeri Milli Parkın adını aldığı Dilek Tepe'dir (Mykale) ve 1237 m yüksekliğindedir. Milli Park adını bu tepeden almaktadır. Ayrıca kumlu, killi, yatık ve yüksek kıyı şekillerini içeren plajlarıyla ilgi çekici kıyı özelliklerine sahiptir.



M.Ö 9.yy.'da İyon kentinin kutsal toplanma merkezi Panionion, antik Thebai kenti, Ayayorgi Manastırı, tarihi Doğanbey Köyü (Domatia) ile Karine, Hagios Antonios Manastırı ve Zeus Mağarası da Milli Park Sınırları içindedir.
Yarımadanın güneyine bitişik olan Büyük Menderes Deltasının en önemli su kaynağı 584 km. uzunluğundaki Büyük Menderes Nehridir. Delta, birkaç lagün, tuzcul bataklıklar ve çamur düzlüklerini kapsayan taşkın sahası özelliğinde önemli bir sulakalandır. Bu alan zengin biyolojik çeşitlilik, nesli tükenmek üzere olan canlıları ve endemik türleri barındırması nedeniyle uluslararası öneme sahiptir.
Milli Park, Uluslararası Sulakalanlar Sözleşmesi (Ramsar), Avrupa´nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunmasına Yönelik Sözleşme (Bern), Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması (Rio) ve Akdeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona) kapsamında korunan alan niteliğindedir. Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Önemli Kuş Alanı, Önemli Bitki Alanı ve Önemli Memeli Alanı olması nedeniyle aynı zamanda Önemli Doğa Alanıdır.



Şanslıysanız domuzlarla yemeğinizi paylaşabilirsiniz..

HARİTA

YAKININDA;
ZEUS MAĞARASI

Zeus Mağarası, Dilek Yarımadası Milli Parkı’na girmeden, kapının sol tarafında bulunur. Mağara, 200 metre içeride bulunur ve buraya giden yolu belediye düzenlemiştir. Sağ ve sol tarafında bulunan ağaçlara da Dilek Yarımadası’ndan dolayı dilek bezleri bağlanır.

Mağaranın içine girildiğinde Zeus’un yüzü görülür gibi olur. Suyun derinliği 10 - 15 metre olduğundan burası bir havuz görüntüsü almıştır. Ayrıca burada dağdan gelen tatlı su ile denizden gelen tuzlu su birleşip maden suyu oluşturmuştur.

Zeus Mağarası’nın atmosferi eşsizdir. Bu sebeple kış aylarında yerliler, yazın da turistler tarafından oldukça yoğun ilgi görür. Kuşadası gezisine çıkanların son uğradıkları dinlenme yeri burasıdır. Çünkü mağaranın sularında yüzmek muhteşem biçimde dinlendiricidir.

Zeus Mağarası’nın hikayesi ise şöyledir: Göktanrısı olan Zeus, kardeşi Poseiodun’u kızdırdığı zaman onun gazabından korunmak için buraya sığınır ve sakinleşmesini beklermiş. Burada dinlenir ve yıkanırmış. Bu sebeple buraya gelenler de burada keyifle yüzer, yıkanır ve dinlenirler. Ayrıca mağaranın içindeki büyük kayanın dibinden çıkan çamur da özellikle bayanların cilt güzelliği için oldukça faydalı. Fakat çıkarması oldukça zor.
Siz de mağaranın bu büyülü atmosferini görmek, güzel sularında yüzüp dinlenmek ve güzelleşmek için Kuşadası’nda gezilecek yerler listesine Zeus Mağarası’nı mutlaka ekleyin.

ESKİ DOĞANBEY KÖYÜ


Eski adı Domatia olan Doğanbey, aslında bir Rum köyü. Geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla değin uzanan köy, 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum halkının yaşam alanıymış. Köyün daha sonraki halkı olan Türklerin burayı terk ederek, 2 kilometre aşağıdaki bölgeye taşınmasıyla Doğanbey köyü, “Eski” ve “Yeni” olarak iki isimle anılmaya başlamış. Uzun bir süre yalnızlığın hüküm sürdüğü Eski Doğanbey sokakları, şimdilerdeyse büyük şehirlerden keşfe gelen misafirlerine ev sahipliği yapıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER