GİRNE KALESİ

 

GİRNE KALESİ

Akdeniz’in kıyısında Antik limanda bulunan şehrin sembol yapılarından olan kale Girne gezi planlarına mutlaka eklenmeli. Bütün görkemiyle limandaki en dikkat çekici yapıya ulaşım kolay. Zaten gün içinde Girne’nin en hareketli ve en renkli bölgesi kale ve çevresi. Girne’de yapılacaklar listesine “Antik limanı turla ve Girne Kalesi’ni fotoğrafla” notu düşülmeli.

Girne Kalesi’nin 7.Yüzyılda Akdeniz’den gelebilecek Arap saldırılarından limanı ve şehri korumak amacıyla Bizanslılar tarafından yaptırıldığı belirtiliyor. Sonraki dönemlerde Lüzinyanlar, Venedikliler ve Osmanlılar zamanında kale olarak, İngilizler döneminde de polis okulu ve hapishane olarak kullanıldığı biliniyor.


Kale her dönemden eserleri yansıtan bir açık hava müzesi görünümünde. Venedik Kulesi, Lüzinyan Zindanları ve Bizans Kilisesi gibi.

Kale kapısından girişte ilk olarak solda Bizans Kilisesi yer alıyor. Burayı gezip döndükten sonra kale avlusuna girişte Kıbrıs’ın fethinde şehit olan Osmanlı komutanlarından Sadık Paşa’nın mezarı görülüyor. Avluya girişte sağ tarafa döndüğünüzde Lüzinyan döneminde kullanılan zindanlar var. Zindan bölümünde o dönemi yansıtan işkence yöntemleri ve aletleri canlandırılmış. Etkileyici bir bölüm.


Kıbrıs Adası anlatılırken “Lüzinyanlardan “ bahsetmek gerekir. Lüzinyanlar 12. Yüzyılın sonlarından 15. Yüzyıl sonlarına kadar  Kıbrıs Adası’nda hakimiyet kuran Fransız kökenli bir hanedanlık. Zaten Kıbrıs’ın neresini gezerseniz gezin Lüzinyan döneminin etkisini görüyorsunuz. Özellikle Fransız Gotik mimari örneklerini.

Kulelerden birinde Luzinyan dönemi askerlerini gösteren maketler dikkat çekiyor.


Girne Kalesi’nin en önemli ziyaret noktaları avluda bulunan kafenin karşısında bulunan müzeler. Burada Neolitik dönemde Kıbrıs Adası’nda yaşayanların ortaya çıkarıldığı höyükler canlandırılmış ve buralardan çıkarılan eserler sergileniyor. Ardından kalenin en dikkat çekici bölümüne geçiliyor; “Batık Gemi Müzesi”



Girne Kalesi’nin en ilgi çekici bölümlerinden biri de burası. Denizcilik tarihinin en önemli ve en iyi korunan parçalarının sergilendiği müze. Müzede Kıbrıs açıklarında kurtarılan en eski gemi batığı enkazının kalıntıları sergileniyor. MÖ 300 yıllarında Akdeniz’de batan Yunan ticaret gemisi 1965 yılında sünger avcıları tarafından tesadüfen keşfedilir. Batık 1967-1969 arasında Oxford Üniversitesi ve Pensilvanya Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalarla gün yüzüne çıkarılır. Bugün müzede sergilenen objeler orijinal haliyle duruyor. Amforalar dışında 2300 yıl önce taşıdığı bademler ilgi çekiyor. Halep çamından imal edilen 15 metre uzunluğunda tahta geminin büyük bölümü camekan içinde koruma altına alınmıştır. Batık gemi müzesini gezmek ilginç bir deneyim.

Girne Kalesi 50 Tl ücretle sabah 08.00 den itibaren gezilebiliyor.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER