BELLAPAİS MANASTIRI GİRNE

 


Girne’ye yaklaşık 10 dakika uzaklıkta bulunan Beylerbeyi (Bellapais) köyünde bulunan manastır Kuzay Kıbrıs gezilerinde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Biz de bu nedenle Kıbrıs gezimize  buradan başlayalım dedik.

Ulaşım

Beylerbeyi köyüne ulaştıktan sonra yönlendirici tabela yok  ama dar sokaklardan köyün en yüksek noktasına ulaşınca manastır karşınızda. Zaten yol boyunca görkemli mimarisiyle fark ediliyor. Aracınızla manastıra kadar gitmek mümkün ama köyün herhangi bir yerine park edip sokakları keşfetmek daha keyifli.


Manastır sadece mimari özellikleriyle değil bulunduğu konumuyla da dikkat çekici.Bir tarafında Beşparmak Dağları diğer tarafında uçsuz bucaksız Akdeniz manzarası. Ek olarak Girne’nin panoramik görüntüsü.

Bellapais Manastırı 12.Yüzyıl sonlarında Roma dönemi kalıntıları üzerinde inşa edilmeye başlanmış 1205 yılında ilk inşaatı tamamlanmış. Buranın ilk sakinlerinin 1187 yılında Kudüs’ten gelen Augustinian mezhebi rahipleri olduğu belirtiliyor. 13. Ve 14. Yüzyıl içinde adaya hakim durumda olan Lüzinyan kralları tarafından yapılan eklemelerle oldukça büyük bir kompleks halini almış. Manastır Gotik mimarinin doğudaki en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir. Gerçekten mimari güzelliğiyle hayran bırakıyor. Şöyle bir gezip dolaşırım mantığıyla gitseniz bile her bölümünü dikkatli şekilde gezerek iki saatlik bir zaman dilimini ayırmak zorunda kalıyorsunuz.


Özellikle Lüzinyan kralı Kral IV.Hugh zamanında yapılan (1324-1359) avluyu çeviren revaklar çok güzel bir görüntü sunuyor. Manastırın günümüze en sağlam şekilde ulaşan kısmı kilise yapısı. İçinde bulunan freskler ve ikonlar etkileyici.

Bellapais Manastırı Lüzinyanlar ve Venedikler döneminde yoğun olarak kullanılıyor ve büyütülüyor. 1571 yılında Osmanlılar adayı fethettikten sonra “Kıbrıs Ortadoks Kilisesine” veriliyor. Rumlar zamanında kullanılmaya devam eden yapı 1974 harekatı sonrası Rumlar yöreyi terk edince Eski Eserler ve Müzeler Dairesinin himayesine devrediliyor.

Üç kat halinde inşa edilen manastırın zemin katında mahzen ve mutfak bölümü, giriş katında kilise, yemekhane, rahip sohbet odaları, dersane ve meclis binası gibi bölümler var. Üst kat ise rahiplerin kaldığı,eşyalarını kullandığı bölüm olarak kullanılmış. İkinci kata çıkarak manzara mutlaka izlenmeli.

Girne gezisi planlıyorsanız mutlaka burayı programınıza eklemelisiniz. Manastır çevresinde bulunan restoran ve kafeler Girne ve Akdeniz manzarası eşliğinde yeme içme  ve dinlenme için ideal.















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER