ODUNPAZARI

 

ODUNPAZARI EVLERİ

Eskişehir’in tarihi semti Odunpazarı’ndayız. Burası Eskişehir’in ilk kurulduğu ve kentsel gelişiminin başladığı yer olarak kabul edilir. Geçmişte köylülerin dağlardan getirdikleri odunları sattıkları yer olduğu için “Odunpazarı” olarak anılmıştır.

Odunpazarı ahşap evlerden meydana gelen Osmanlı sivil mimari yapılarının günümüze kadar ulaşabildiği nadir yerlerden.

Evler genellikle dar sokakların iki yanında , bitişik nizamda 1,2 ve 3 katlı olarak yapılmış. Çoğunlukla alt katlar kiler, depo ve ambar olarak, üst katlar yaşam alanı olarak kullanılmıştır. Yıllar içinde tahrip olan evler Eskişehir BŞB tarafından aslına uygun olarak restore edilmiş, rengarenk bir ziyaret alanı oluşturulmuştur. Bölge 1988 yılında sit alanı olarak koruma altına alınmış, 2012 yılında da UNESCO Dünya Miras geçici listesine dahil edilmiştir.


Odunpazarı semtine ulaşım oldukça kolay. Şehir içi ulaşımında tramvay, otobüs ya da dolmuşlarla Tarihi Atatürk Lisesi durağında inerek gezi başlar. Özel aracıyla gelenler Kurşunlu Külliyesi yakınında bulunan otoparka ya da yan sokaklarda uygun alanlara park ederek gezisine başlar. Semtte birçok sokağa araç girişi yasak.

Odunpazarı semti için bir gezi planı yapmaya gerek yok. Turunuza herhangi bir sokakla başlar, gönlünüze göre gezersiniz. Her sokak ayrı bir güzellik sunuyor ve sizi çağırıyor. Semt sadece tarihi evleriyle ziyaretçi çekmiyor. Burayı gezerken sokaklarda; Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Balmumu Müzesi, OMM, Ahşap Eserler Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Lületaşı Müzesi ve Atlıhan Çarşısı gibi gezi mekanları da var.

                                                                               OMM
                                                            ATLIHAN ÇARŞISI
                                                          AHŞAP ESERLER MÜZESİ

Burada dikkat edilmesi gereken konu, müzelerin 17.00-18.00 gibi kapanıyor olması. Gezinizi ona göre planlamalısınız. Mesela biz Balmumu Müzesine (17.00) birkaç dakika gecikmeyle giremedik. Benim fikrim hiç olmazsa yaz mevsiminde müze kapanış saatlerinin biraz daha uzatılması gerekliliği.

Eskişehir Odunpazarı dışında da önemli gezi mekanlarına sahip. Düzenli ve güzel bir şehir. Porsuk Çayı’yla,parklarıyla, müzeleriyle yeterli bir zaman diliminde mutlaka gezilmeli.












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER