KİBYRA ANTİK KENTİ

 

KİBYRA ANTİK KENTİ

Burdur’un Gölhisar ilçesine bulunan Kibyra Antik Kenti birbirinden vadilerle ayrılmış üç tepe üzerinde oldukça geniş bir alana yayılmış antik kentlerden. O nedenle gezebilmek için 3-4 saatinizi ayırmanız gerekiyor. Kazı çalışmaları devam eden antik kentin henüz az bir kısmı açığa çıkarılmış.

Kibyra antik kentini gezenler; Roma Hamamı, tiyatro, odeon,agora, sütunlu cadde, stadyum,bazilika gibi eserleri görebilir. Özellikle odeon mutlaka görülmeli çünkü ülkemizde başka hiçbir antik kentte bulunmayan Medusa Mozaiği mükemmel.

ULAŞIM

Kibyra antik kenti Burdur merkeze 108 km, Denizli’ye 116 km, Antalya’ya 143 km. Bizim rotamız Denizli tarafından. Denizli-Acıpayam yoluyla başlayıp, Antalya istikametine devam edip Gölhisar’a döneceğiz. Gölhisar’a ulaştıktan sonra tabelalar yardımcı oluyor. Antik kent ilçeye hakim bir tepede ve yaklaşık 1 km mesafede.


GEZİ PLANI

Kibyra antik kenti giriş ücreti 15 TL (2022) Müze kart ve öğretmen kartıyla ücretsiz. Gişede bulunan görevli rahat gezebilmek için çok güzel bir rehberlik yapıyor. Gişeden aracınızla giriş yaptıktan sonra yaklaşık 800 metre gidip birinci otoparka, buradan 400 metre sonra da ikinci otoparka ulaşıyorsunuz. Tavsiyemiz ikinci otoparka çıkarak geziye başlamanız. Görülecek asıl eserler buraya yakın konumda.Tabi ilk otoparka park ederek her yeri yürüyerek gezmek de mümkün. Ama geniş alana yayılan yapıları gezmek baya yorucu olacak.

KİBYRA

Anadolu’nun en özel antik kentlerinden. Kendine özgü özellikleri var. Mesela 30000 kişilik piyade ve 2000 kişilik süvariden oluşan güçlü bir ordusu var. Bir gladyatörler kenti. Antik çağda tarımın, hayvancılığın, dericiliğin ve demir işçiliğinin çok yoğun yapıldığı bir kent. Çevresinde buluna yüzlerce köy ve çiftliğe hükmedecek kadar güçlü. Roma İmparatorluğu’nun güçlü dönemlerinde antlaşma yapmak zorunda kaldığı bir güç. Antik dönemde kette dört dil konuşuluyor; Lidce, Solimce,Psidce ve Eski Yunanca. Bu da farklı kültürlerin ve soyların yaşadığı gelişmiş bir sanayi ve ticaret kenti de olduğunu gösteriyor.

Kibyra antik kenti çevresinde 7 Bin yol öncesine dayanan buluntular keşfedilmiş. Bugün kalıntıları gezilen kent ise 2300 yıl önce kurulmuş. MÖ 3.Yüzyıldan MS 7 Yüzyıla kadar yaklaşık bin yıl yaşam sürmüş. Birçok antik kentte olduğu gibi Roma döneminde en parlak dönemini yaşamış. Bizans döneminde de gelişimini sürdürmüş.


GÖRÜLECEK YAPILAR

Antik kente üst bölümden girdiğinizde Roma Hamamı karşılayacak ziyaretçileri. Hamamın yanından yürüyüş yolunu takip ettiğinizde ilk görülecek antik yapı tiyatro. Yaklaşık 9 Bin kişilik tiyatronun büyük bölümü ayakta.

Tiyatronun hemen yanında müzik-konser salonu ve meclis binası olarak kullanılan “Odeon” görülecek. Odeon Kibyra antik kentinin en çok merak edilen ve gezilen yapısı. Çünkü odeonun orkestra bölümünde beyaz, yeşil ve kırmızı mermerlerden yapılan MEDUSA MOZAİĞİ ile ülkemizde tek. Yılın büyük bölümünde koruma amaçlı üzeri kapatılan mozaiği görebilmek için ziyaret planı yapmadan arayıp bilgi almakta yarar var.

Odeonun dış avlusundaki mozaikler de dikkat çekici. Avlu yanında su taşıma sisteminde ve kanalizasyon sisteminde kullanılan toprak künkler ve devamındaki hamam da önemli yapılardan.

Odeondan şehrin aşağı bölümüne devam edildiğinde Agora ve sütunlu cadde görülebilecek yapılardan.  Aşağı bölümün en önemli yapısı ise tabi ki stadyum. Zamanında çok büyük olan ve göl manzarasını kapatmayacak şekilde bir tribünü olmayan stadyum yaklaşık 12 Bin kişilik. 200 metre pist uzunluğuyla görkemli ve büyük stadyumlardan Stadyumun üst bölümünde büyük bir kilise yapısı görülüyor. Kilisenin mezarlık alanı da dikkat çekici.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER