DAMLATAŞ MAĞARASI

 



DAMLATAŞ MAĞARASI

Alanya ilçe merkezinde, Alanya Kalesi’nin batı kıyılarında sahil kenarındaki konumuyla ulaşımı ve ziyareti oldukça kolay olan mağaralardandır. 1948 yılında Alanya limanı için ihtiyaç duyulan taşlar için ocak açma sırasında tesadüfen bulunmuştur. Türkiye’de turizme kazandırılan ilk mağaradır. Aynı zamanda ülkemizin en çok ziyaret edilen mağaralarındandır.

Mağara tıbbi amaçlı da kullanıldığı için genelde saat 10.00 dan sonra ziyarete açıktır.


Damlataş Mağarası’nın Özellikleri

Damlataş Mağarası çok büyük bir mağara değil. Girişte yaklaşık 50 metre uzunluğunda bir geçitle karşılaşılır. Bu geçit sonunda büyük bir silindirik boşluk oluşmuştur. Merdivenlerle bu boşluğun tabanına inilmektedir. Geçit ve boşluk tavanında sarkıtlar ve tabanda yoğun dikit oluşumu görülmektedir. Sarkıtlardan damlayan sulardan dolayı “Damlataş” ismini almıştır. Sıcaklık değerinin 22 derece civarında olduğu mağarada nem oranı %95’lerdedir. Bu nedenle tıbbi amaçlı da yararlanılır. Astım hastalarına doktor kontrolünde günde 4 saatlik süreyle 21 günlük tedaviler uygulanmaktadır. (06.00-10.00 saatleri arasında)

Mağaranın oluşumu 15.000 yıl öncesine kadar dayandırılır. Bu özelliğiyle oluşumu devam eden genç mağaralardandır. Yaz mevsimi ziyaretçi yoğunluğu olabilse de diğer mevsimler çok sakin ortamda yarım saatlik zaman diliminde rahatlıkla gezilebilir.













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER